2024/05/03

Veiklos – platybės, nes galvojama apie kiekvieną

Trečiadienį kultūros centro vitražų salėje įvyko Kupiškio krašto žmonių su negalia sąjungos (KKŽSNS) ataskaitinis-rinkiminis suvažiavimas.

Jame ataskaitas pateikė sąjungos pirmininkė Palma Skrebienė ir revizijos komisijos pirmininkė Regina Žeimienė. Jų apžvelgtieji darbai delegatų buvo įvertinti kone aukščiausiais balais.

Po diskusijos įvyko valdybos, revizijos komisijos ketverių metų kadencijai rinkimai. Valdybos pirmininke vėl išrinkta Palma Skrebienė, prieš dvylika metų rajone subūrusi šią visai naują nevyriausybinę organizaciją ir visą tą laiką jai sėkmingai vadovavusi.

Pastaruoju metu KKŽSN sąjungai priklauso 259 asmenys, tarp jų – 26 sunkios negalios. Be neįgaliųjų, šioje organizacijoje yra ir pensinio amžiaus savanorių, kurie globoja neįgaliuosius kelionėse, padeda jiems tvarkyti buitinius reikalus.

Paslaugos – kokių reikia

Veiklos apžvalgoje pabrėžta, jog pastaraisiais metais sąjungos nariai savajame centre turi daug reikalų. Vien tik per praėjusius metus jiems suteikta kone pusšešto tūkstančio paslaugų. Jos labai įvairios – informavimo, konsultavimo, neįgaliųjų teisių atstovavimo, psichologinės pagalbos, ryšių, kopijavimo, pagal galimybę – ir transporto. Kone pusė sąjungos narių sistemingai naudojasi skalbimo paslauga.

O kiek dar tenka valdybos nariams, jų talkininkams savanoriams atlikti tik iš šalies atrodančių mažesnių darbelių: silpnesnės sveikatos bičiuliams nupirkti maisto, vaistų, spaudos, atnešti vandens ir malkų, sutvarkyti būstą.

Be kupiškėnų – ne renginys

Sąjungos veikloje diegiamos tokios užimtumo formos, kurios jos nariams yra patraukliausios – nuo individualios kūrybos iki dalyvavimo meno kolektyvuose – ansamblyje, kaimo kapeloje, dramos ratelyje.

Vien praėjusiais metais dalyvauta visuose Neįgaliųjų sąjungos prestižiniuose respublikiniuose renginiuose – „Mis negalia“, „Minties galiūno“ viktorinoje, abilimpiadose Radviliškyje ir Panevėžyje, sportinėse varžybose Raseiniuose, kapelų šventėje Utenoje. „Iš daugelio renginių kupiškėnai grįžtame užėmę prizines vietas“, – džiaugėsi organizacijos narių veiklumu P. Skrebienė, daugelio nuostabai įstengianti ir pati su jais visur būti drauge.

Stiprybė – iš draugo rankos

Be ansamblio dainininkų, kapelijos muzikantų, vadovaujamų Birutės Petroševičienės, pasirodymų, jau įsidrąsino ir mėgėjai vaidinti. Iš šiemetinio humoro ir satyros konkurso „Pasijuokime kartu“ Kėdainiuose grįžo irgi su pripažinimu, o kuo patraukė vertinimo komisijos dėmesį, pamatė ir šio suvažiavimo delegatai. Ligitos Buivydienės surežisuotos situacijos tema „Dar ne pabaiga“ ir atlikėjų vaidyba labai patiko salei.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Eleonora VAIČELIŪNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video