2024/05/03

Nusikalstamumas auga kaip ant mielių

Prasidėjus sunkmečiui, ne kartą buvo prognozuojama, kad tarp kitų blogybių bus ir spartus nusikalstamumo augimas, tačiau tokiais šuoliais visoje Lietuvoje daugėjantys nusikaltimai nustebino ne vieną specialistą.

Rajono policijos komisariato viršininko pavaduotojas Linas Dovydėnas „Kupiškėnų mintims“ pasakojo, kad jau yra pateikti statistiniai pirmųjų trijų šių metų mėnesių duomenys.

Paprastai tie duomenys yra lyginami su praėjusių metų rezultatais. Šiemet per minėtą laikotarpį rajone nusikaltimų padidėjo net 45 procentais. Per tris šių metų mėnesius rajone užregistruota 90 nusikaltimų, o per tris 2008 metų pirmuosius mėnesius – 62 nusikaltimai.

Numatomas vagysčių protrūkis

Statistika rodo, kad daugėjo visų nusikaltimų, bet labiausiai išaugo vagysčių skaičius. Nuolat sunkėjant ekonominei situacijai, galima manyti, kad jų ir toliau tik daugės.

L. Dovydėnas sakė, kad naujas vagysčių protrūkis numatomas tada, kai žmonės į laukus išves gyvulius. Šių vagysčių pasitaikydavo ir anksčiau. Ūkininkai laukuose rasdavo ne tik vilkų, bet ir dvikojų plėšikų išmėsinėtus gyvulius. Manoma, kad dabar daugėjant alkanų, darbo neturinčių piliečių, atakų prieš gyvulius gali padaugėti.

Be to, prasidėjus pavasario darbams, vagys nusitaikys į dyzelinį kurą. Jau įprasta, kad laukuose po darbų yra paliekama žemės ūkio technika su artipilniais kuro bakais.

Pasak L. Dovydėno, statybos bendrovės taip pat turėtų labiau saugoti savo turtą. Dabar į statybininkų vagonėlius sukraunamas pakankamai brangus turtas, o tas vagonėlis paliekamas praktiškai nesaugomas. Jo duris rimtesnis vagis atrakins vienu pirštu, o mažiau patyręs be vargo išlauš ką nors užkišęs. Tokia vagystė kaip tik neseniai įvykdyta Šepetoje.

Policijos pareigūnai rekomenduoja techniką laikyti namuose ar kitais būdais stengtis apsisaugoti nuo vagių. Policininkai ir ateityje skubės žmonėms į pagalbą, bet ir jiems prasidėjo sunkūs metai. Kažin, ar užteks kuro lakstyti po viso rajono laukus ir gaudyti vagis, kurie nebūtinai yra iš mūsų rajono.

Policininkai jau nustatė, kad rajono pakraščiuose (Subačiaus, Šimonių, Antašavos apylinkėse) vagia gastroliuojantys biržiečiai ar panevėžiečiai. Ne vienam iš jų jau yra pareikšti įtarimai nusikalstama veika. Išaiškinamumas neblogas

Nors nusikaltimų rajone padaroma daugiau, tačiau jų ir išaiškinama daugiau. Per pirmus tris 2008 metų mėnesius teisėsaugos pareigūnai atskleidė 39 nusikaltimus, o per tą patį šių metų laikotarpį – 51 nusikaltimą.

Šiais metais nusikaltimų išaiškinamumas rajone siekia 56,7 proc. Tai yra kur kas geresnis rezultatas nei kituose apskrities rajonuose ar visoje šalyje. Panevėžio apskrityje išaiškinama 47,1 proc. nusikaltimų, o Lietuvoje – 45,1 proc.

L. Dovydėnas sakė, kad galima būtų pasidžiaugti išaiškinamumo rezultatu, bet bendros nusikaltimų didėjimo tendencijos kelia nerimą. Juk auga ne tik vagysčių skaičius. Šiemet rajone jau buvo registruota ir sukčiavimo atvejų, ir sunkus sveikatos sutrikdymas, vos nesibaigęs žmogžudyste, nagrinėta ir byla dėl narkotikų platinimo. Dar tebetiriama turto prievartavimo byla.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Gintaras JURGĖLAS

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video