2024/05/04

Krizės kuriozai – į bedarbių gretas savo noru

Kupiškio darbo biržos direktorė Genė Zulonienė ir jos pavaduotoja Laima Vaitiekūnienė vykusiame susitikime su žiniasklaidos atstovais kalbėjo apie situaciją darbo rinkoje per šių metų pirmąjį ketvirtį.

Daugėja bedarbių vyrų

Per šių metų tris mėnesius į Kupiškio darbo biržą kreipėsi 779 bedarbiai. Sausio mėnesį biržos duris pravėrė 282 bedarbiai, vasario – 246, kovo mėnesį – 251 bedarbis. Palyginus su praėjusių metų pirmuoju ketvirčiu tai 2,1 karto daugiau.

Viena ryškiausių tendencijų, – daugėja įregistruotų bedarbių vyrų dalis bendrame bedarbių skaičiuje. Pasak L. Vaitiekūnienės, pernai daugiau užsiregistravusių buvo moterų – 45,4 procento, o šiemet jų sumažėjo iki 33,8 procento.

Kitos tendencijos yra daugmaž panašios – daugiausiai įregistruotų bedarbių gyvena kaime (55,2 procento), kas trečias įregistruotas bedarbis yra be profesinio pasirengimo, o 18,1 procento bedarbių yra jaunesni kaip 25-erių metų, kas penktas – vyresnis kaip 50-ties.

Iš darbo – savo noru

Beveik pusė įregistruotų bedarbių atleisti iš paslaugų, kas trečias – iš pramonės įmonių. Daugiausiai darbuotojų atleista iš UAB „Ochoco Lumber“, UAB „Manto“, AB „Dastros medis“, UAB „Kupiškio plytų gamykla“, B. Slieko įmonės „Lingera“, V. Mažeikio įmonės, UAB „Medžio staklės ir ko“, UAB „Maxima LT“. Šiuo metu yra gautas pranešimas, kad dar bus atleidžiami 35 darbuotojai iš UAB „Romstada“.

Pastebima gana įdomi tendencija – net 66,6 procento įregistruotų bedarbių iš darbo išėjo savo prašymu arba šalių susitarimu.

Kodėl tokiu sunkmečiu žmonės taip elgiasi, galima tik spėlioti. Pasak G. Zulonienės, kai kurie atėję į darbo biržą tikisi, kad tai tik laikina – esą darbdavys žadėjo po kelių mėnesių vėl priimti, todėl iš darbo ir išėjo savo noru. Kiti samprotauja dar originaliau – kam dirbti, jeigu darbo biržoje galima gauti 800 litų nedirbant. Žodžiu, pasak tokių žmonių, jeigu nėra galimybės gauti atlyginimo didesnio negu 1 000 litų, geriau – nedirbti.

Šiuo metu vidutiniškai 37 bedarbiai gauna maksimalią nedarbo išmoką – 1 041,60 Lt.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Nida ŠULCIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video