2024/05/20

Tuberkuliozės gydymas mainais už produktų paketą

Pastaraisiais metais nerimą kelia didėjantis sergančiųjų atsparia tuberkulioze ligonių skaičius ir pagal šiuos rodiklius Lietuva pirmauja pasaulyje. 2008 metų spalio mėnesį pradėta vykdyti „Rotary TB“ programa. Apie šią programą susitikime su Kupiškio rotariečiais kalbėjo Lietuvos TB projekto vadovas Gediminas Rimdeika.

Pagreitins ligos diagnozavimą

Pasak G. Rimdeikos, problema yra gana aktuali, todėl Lietuvos rotariečiai, išklausę danų pasiūlymą, paruošė tuberkuliozės prevencinę programą.

Iš viso trims metams numatyta skirti 1,8 mln. litų. Tai 300 tūkst. dolerių iš JAV „Rotary“ būstinės Evanstone, likusieji pinigai – iš Lietuvos ir iš Danijos „Rotary“ klubų.

Programoje numatyti penki programos vykdytojai ir vienas pagrindinis koordinatorius Lietuvoje. „Rotary TB“ programa vykdoma penkiose srityse.

Pagrindinis jos uždavinys – sumažinti tuberkuliozės diagnostikos laiką. Paprastai šios ligos diagnostika trunka 3-4 mėnesius. O tai gana pavojinga, jeigu sergantis tuberkulioze žmogus negydomas vaikšto šalia mūsų – keliamas rimtas pavojus šia liga užsikrėsti su juo bendraujantiems žmonėms.

Aparatas „Bactec MGIT 960“ tuberkuliozės diagnostiką sutrumpina iki 2-3 savaičių. Kauno medicinos universiteto klinikos ligoninėje už rotariečių lėšas yra nupirktas ir sumontuotas šis aparatas.

Kadangi Sveikatos apsaugos ministerija yra paskirsčiusi Lietuvą į du regionus, tai mėgintuvėliai su mėginiais vežami į Vilnių arba Kauną. Turint du modernius diagnostinius aparatus atsirado galimybės neribojant mėgintuvėlių kiekio diagnozuoti tuberkuliozę.

„Tyrimui naudojami reagentai yra brangūs ir sudėtingi, todėl programoje numatyta kiekvieno aparato reagentams skirti po 50 tūkstančių litų kiekvieną ketvirtį, – sakė G. Rimdeika. – Jų užtenka maždaug pusantro mėnesio, kitą pusantro mėnesio turi finansuoti pati Sveikatos apsaugos ministerija“.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Nida ŠULCIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video