2024/05/21

Apyvartai smunkant, depresija vejama šalin

Ne vienai stambiai ar vidutinei įmonei užsidarant ar bent mažinant darbuotojų skaičių, pasidomėjome, kaip sekasi smulkiajam verslui rajono kaime.

Prie kelio Kupiškis-Rokiškis, netoli posūkio į Skapiškį, jau senokai dirba degalinė „Dalgirda“, kurioje yra ir nedidelė kavinukė, ir kelių kambarių viešbutukas.

Visam šiam centrui, kuris užsiima ir prekyba naudota žemės ūkio technika, atvežta iš Vokietijos ir Švedijos, vadovauja netrukus penkiasdešimtmetį švęsiantis Algirdas Notkus. Jis sakosi esąs daugiau verslininkas negu ūkininkas. Mat verslu užsiima jis pats, o ūkininkauja drauge su sūnumi.

Labiausiai kankina net ne mokesčiai

„Dalgirdos“ veikla yra gana plati. Įmonė ne tik prekiauja žemės ūkio technika, naftos produktais, dujomis, bet ir teikia autoserviso paslaugas. Jis aptarnauja aplinkinių gyvenviečių žmonių lengvuosius automobilius.

Jei servise darbo mažiau, jo darbuotojai tvarko žemės ūkio techniką, kuri laikoma sandėliuose už trijų kilometrų nuo degalinės.

Be to, „Dalgirda“ yra sudariusi ilgalaikę sutartį su viena bendrove ir aptarnauja šios bendrovės pienovežius.

Įmonėje dirba trylika žmonių. Sezono metu dar priimama keletas sezoninių darbininkų.

Po praėjusių metų pabaigoje įvykusio naktinio mokesčių perversmo „Dalgirda“, kaip dauguma įmonių, pajuto, kad dirbti pasidarė sunkiau. A. Notkus sakė, kad labiausiai smogė net ne padidėję mokesčiai, bet tai, kad gerokai sumažėjo klientų.

Įmonėms pradėjus mažinti darbuotojų skaičių, aplinkinėse gyvenvietėse gerokai padaugėjo žmonių, neturinčių darbo. Pagrindiniai degalinės pirkėjai buvo netoliese gyvenantys, kurie vykdami į darbus degalus pildavosi „Dalgirdoje“. Sumažėjus dirbančiųjų, sumažėjo ir perkančiųjų.

A. Notkus pastebėjo ir dar vieną dėsningumą. Tie žmonės, kurie turi darbus, ėmė stipriai taupyti. Rytais į degalinę suvažiuoja nemažai lengvųjų automobilių. Vėliau jų vairuotojai sėda į vieną ar dvi mašinas ir išvažiuoja savo keliais, automobilius degalinėje palikdami kaip stovėjimo aikštelėje.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Gintaras JURGĖLAS

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video