2024/05/21

Rinkimams vadovaus naujas pirmininkas

Jau prasidėjo būsimųjų rinkimų į šalies prezidento postą ir Europarlamentą organizaciniai darbai. Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) praėjusią savaitę patvirtino visų Lietuvos savivaldybių rinkimų komisijų pirmininkus.

Lietuvos liberalų sąjūdis į pirmininko postą Kupiškyje pasiūlė AB „Panevėžio energijos“ Kupiškio šilumos tinklų rajono viršininko pavaduotoją, kuris yra ir liberalų sąjūdžio Kupiškio rajono skyriaus pirmininko pavaduotojas, Rolandą Aukštikalnį, turintį solidžią rinkimų organizavimo patirtį.Būtent jis kovo 10 dieną buvo prisaikdintas Seime. Tai yra pirmas solidus šios partijos postas rajone.

Kandidatus į rinkimų komisijos pirmininkus galėjo deleguoti tik parlamentinės partijos.

Rinkimų komisijos pirmininkas R. Aukštikalnis pristatė savo komandą. Joje dirbs rašytinį pasižadėjimą pateikę Dalia Dubenčiukienė, Danutė Petrušauskienė, Neringa Budriūnienė, Algirdas Navickas, Kastytis Paspirgėlis, Danutė Petrulienė, Aldona Stukienė ir Arūnas Valintėlis.

Į šią komisiją savo narį galėjo deleguoti ir Tautos prisikėlimo partija, bet ji to nepadarė. Šios partijos skyriaus rajone dar nėra.

Apylinkių komisijose gali dalyvauti ir neparlamentinių partijų nariai, todėl tikėtina, kad jose bus ir socialdemokratų, ir valstiečių liaudininkų žmonių.

R. Aukštikalnis sakė, kad komisija jau išsiuntinėjo sprendimą, kad kiekviena partija į apylinkių komisijas gali deleguoti po vieną narį. Apylinkių komisijos turi būti sudarytos iki balandžio 2 dienos.

Jau yra sudaryta politinės reklamos stebėsenos grupė, kuri pradės darbą, kai tik prasidės politinė reklama. Oficialiai rinkimų agitacija turėtų prasidėti balandžio 17 dieną – likus mėnesiui iki prezidento rinkimo. Anksčiau rajonų rinkimų komisijos duomenų apie politinę reklamą VRK neteikdavo. Šį kartą VRK domėsis, kokiais būdais kandidatai reklamuojasi ir kiek tam išleidžia pinigų.

Rinkimų pažymėjimus prieš ateinančius rinkimus nešios samdyta viešoji įstaiga. Greičiausiai tai bus Lietuvos paštas. Anksčiau pažymėjimus rinkėjams nešiodavo rinkimų komisijos skirti žmonės.

R. Aukštikalnis raštu įsipareigojo neužsiimti rinkimų agitacija, todėl jo paklausėme tik tiek – ar prezidento rinkimuose prireiks antro turo. Pirmininkas sakė, kad pagal jam žinomą žmonių nusiteikimą, antro turo gal ir nereikės. Jo nuomone, rinkėjų aktyvumas rinkimuose šį kartą turėtų būti ne mažas.

——-
Autorius: Gintaras JURGĖLAS

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video