2024/05/17

Folklorininkai ruošiasi Dainų šventei

Šeštadienį Kupiškio kultūros centro vitražų salėje vyko rajoninė folkloro ansamblių ir pavienių liaudies muzikantų, pretenduojančių dalyvauti Lietuvos tūkstantmečio dainų šventės folkloro dienoje, šventė-apžiūra „Žemynala, žiedkelala“.

Apžiūroje dalyvavo, pasirodymus stebėjo ir vertino viešnios iš Vilniaus: Lietuvos liaudies kultūros centro direktorės pavaduotoja Vida Šatkauskienė bei šio centro specialistė Jūratė Šemetaitė.

Ansambliai jiems priimtina menine raiška – liaudies dainomis, šokiais, sutartinėmis, žaidimais, liaudies melodijomis, smulkiąja tautosaka – pynė spalvingos šventės pynę.

Salamiesčio pagrindinės mokyklos folkloro ansamblis „Vijūnytė“ (vadovė Alma Pustovaitienė) parodė Jurginių programą. Vienerius metus gyvuojanti dinamiškoji „Subata“ iš Subačiaus (vadovė Virginija Skupienė) savo programoje „Žeme, mano motina, iš tavęs atėjau į tave ir pareisiu“ tryško energija. „Kumponiukas“ iš Subačiaus, vadovaujamas Vilmos Aleknienės, pristatė programą „Važiuojam pas tetulytę“. Antašavos „Sidabrinė gija“ (vadovė Virginija Ramanauskienė) savo pasirodyme „Oi tu medeli“ atspindėjo liaudies kūrybą apie žaliąjį mūsų krašto rūbą. Penkerius metus gyvuojantis Adomynės ansamblis „Jara“ nupasakojo nelengvą lino kelią. Kupiškio kultūros centro folkloro kolektyvas „Kupkėmis“, tądien pirmą kartą pasipuošęs naujais tautiniais drabužiais, demonstravo vestuvių papročius.

Savo meistriškumą pavienių muzikantų kategorijoje parodė Alfredas Buška, Gintas Bernadickas bei Edvardas Kareiva.

Apibendrindama renginį V. Šatkauskienė džiaugėsi, kad papročiai ir tradicijos, ateinantys iš amžių glūdumų, puoselėjami ir perduodami iš kartos į kartą. Ji grožėjosi „Kupkėmio“ tautiniu kostiumu ir kitiems kolektyvams linkėjo ieškoti galimybių, dėti pastangų jam įsigyti. Kalbėdama apie dainas, komisijos narė pabrėžė, kad gražiausia būtų, jei skambėtų tik mūsų kraštui būdinga kūryba. J. Šemetaitė taip pat linkėjo būti unikaliais Dainų šventėje, tik savo krašto papročių, tradicijų tęsėjais.

Kas iš mūsų krašto folkloro atlikėjų dalyvaus vasarą vyksiančios Dainų šventės Folkloro dienoje, dar neaišku – tai bus paskelbta tada, kai komisijos narės apvažiuos visą Lietuvą ir išklausys visus folkloro ansamblius, pretenduojančius dalyvauti minėtame renginyje.

——-
Autorius: Jurgita ŽIUKAITĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video