2024/05/17

Medžiai pakelėse – ir grožis, ir mirtinas pavojus gyvybei

Gražios Lietuvos pakelės, apsodintos medžiais medeliais, puošia keleivių keliones įsimintinais kraštovaizdžiais, bet tokie reginiai, pasirodo, yra žiauriai pavojingi eismo dalyviams. Nesunku prisiminti, kiek tragiškų avarijų įvyko automobiliams įsirėžus į medžius ar kitas prie kelio esančias užtvaras.

Nors Lietuvos pakelėse pilna vainikėlių ir žvakučių, mūsų broliai vairuotojai ir toliau nenumaldomai linkę plėsti kapinynų skaičių. Valstybinės tarnybos, nutarusios mažinti pakelėse pavojingas kliūtis, jau ne pirmus metus ėmė kirsti medžius. Suprask – mažiau medžių pakelėje, mažiau grėsmės gyvybei.

Aplinkosaugininkai pakelės medžių nesaugo

„Kupiškėnų minčių“ redakcijai paskambino žmogus, kuris dažnai važiuoja keliu Skapiškis-Pandėlys, ir apgailestavo, kad kertami, jo nuomone, šimtamečiai medžiai. Tai daro kelininkai, kurie ir išsiveža medieną, vargu ar jiems priklausančią.

Apie visai suprantamą žmogaus gailestį kertamiems medžiams papasakojome rajono aplinkos apsaugos agentūros darbuotojams ir paprašėme pakomentuoti situaciją.

Šios agentūros vedėjos pavaduotojas Rimantas Adomauskas sakė, kad istorija aplinkosaugininkams yra seniai pažįstama. Agentūra yra gavusi jau ne vieną skundą ta tema.

Pagal vyriausybės nutarimą, medžiai ir krūmai, augantys valstybinės reikšmės kelių juostoje, yra nesaugotini, nors tas nutarimas kartais ir sukelia ginčų, nes būna atvejų, kai žmonių žemė prieina prie pat kelio, o ten yra kelio juosta, kurioje šeimininkauja kelininkai.

Kelininkai išimtis taiko tik gyvenvietėse, kuriose ne tik medžiai, bet ir namai įeina į kelio juostas.

Iškirto tėvų sodintas egles

R. Adomauskas pasakojo, kad visai neseniai aplinkosaugininkai gavo Jutkonių kaimo gyventojos laišką. Jame moteris skundėsi, kad kelininkai nukirto septynias egles, augusias jos žemėje prie kelio Jutkonys – Skapiškis. Tas egles sodino jos tėvai. Moteriai buvo apmaudu, kad kelininkai sunaikino senus medžius, kurie buvo ir tėvų atminimas. Aplinkosaugininkai išnagrinėjo tą situaciją ir nerado kelininkų kaltės. Pagal pateiktus dokumentus moters sklypo riba eina pakelės grioviu. Deja, po kelio rekonstrukcijos jau nebeaišku, kur buvo tas griovys.

Eglių kelmų jau nebebuvo, bet pagal medžių šaknų išsidėstymą aplinkosaugininkai nustatė, kad eglės augo 6 – 7 metrų atstumu nuo kelio ašies (kelio vidurio). Pagal 2004 metais patvirtintą metodiką nustatyta, kad tas kelias priklauso penktajai techninei kategorijai. Vadinasi, to kelio juosta yra 18 metrų arba po 9 metrus į abi puses nuo kelio vidurio. Tai yra numatyta 1995 m. Kelių įstatyme.

Be to, susisiekimo ministerijos 2008 m. gruodžio 23 dienos įsakyme yra konstatuota, kad kelio juostose savaime išdygę ar pasodinti želdiniai kelia pavojų saugiam eismui, todėl juos reikia panaikinti.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Gintaras JURGĖLAS

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video