2024/05/21

Neturinčių pastogės daugėja, o pasiūlyti nėra ko

Kupiškyje nuo 1997 m. nebuvo pastatyta nė vieno naujo gyvenamojo namo. Atrodytų, jog šis faktas neturėtų kelti nei nuostabos, nei kažkokių problemų rajonui, kuriame nuolat mažėja gyventojų skaičius. Tačiau taip nėra. Pastaruoju metu ėmė augti socialinio būsto poreikis.

Savivaldybės Ekonomikos ir turto valdymo skyriaus vedėjos Marijonos Pečkuvienės pasiteiravome, kaip Savivaldybė sprendžia gyventojų aprūpinimo tokiu gyvenamuoju plotu klausimus.

Socialinio būsto pretendentai

Pasak M. Pečkuvienės, kasmet sudaromi asmenų, šeimų, turinčių teisę į socialinį būstą, sąrašai. Jų yra net septyni, sudaryti pagal Vyriausybės nustatytą eiliškumo tvarką. Pirmenybė teikiama neįgaliesiems, šeimoms, auginančioms tris ir daugiau vaikų, jaunoms šeimoms ir našlaičiams.

2008 m. sausio 1 d. socialinio būsto laukė 108 šeimos, o 2009 m. jau – 130 šeimų arba 22 daugiau. Labiausiai dėl šio būsto įsigijimo reikalų Savivaldybės slenkstį mina jaunos, besilaukiančios atžalų, šeimos. Svarbiausias jų argumentas, kad šeimai su mažu vaiku nelabai kas nori išnuomoti gyvenamąjį plotą. Pernai tokių jaunų šeimų, besitikinčių socialinio būsto, buvo 39, o šiemet – 34. Labiausiai padaugėjo pretendentų į tokį gyvenamąjį plotą bendrajame sąraše. Jame pernai buvo tik 25 žmonės, o šiemet jau 41. Ilgesnis ir neįgaliųjų sąrašas. Pernai buvo 27, o šiemet – 34. Daugiavaikių, laukiančių socialinio būsto, šeimų sąraše prieš metus buvo 14, dabar – 15.

Skiriant socialinį būstą atsižvelgiama į tai, ar pretendentai neturi nuosavybės teise kito būsto ir į jų pajamas. Jos yra svarbiausias rodiklis. Mūsų rajone gyvenančių asmenų be šeimos grynosios metinės pajamos neturi viršyti 11 tūkst. litų, turtas – 19,5 tūkst. litų. Dviejų ar trijų asmenų šeimos grynosios metinės pajamos neturėtų viršyti 22 tūkst. litų, turtas – 39 tūkst. litų. Keturių ir daugiau asmenų šeimoms šie rodikliai vienam šeimos nariui neturi viršyti – atitinkamai 6,6 tūkst. litų ir 19,5 tūkst. litų.

Pasak M. Pečkuvienės, kas treji metai socialinio būsto gyventojai turi pateikti turto ir pajamų deklaracijas. Jei jos viršytų Vyriausybės nustatytus dydžius, šeimoms reikėtų išsikraustyti iš socialinio būsto. Tačiau, pasak vedėjos, mūsų rajone tokių atvejų dar nebuvo.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video