2024/04/30

Su amžinąja prigimtine našta

Įvyko rajono etnokultūros tarybos ataskaitinis susirinkimas. Pagal išsamumą, pagal tai, kiek jam buvo skirta laiko ir parodyta rajono vadovų dėmesio, galėtume pavadinti ir moksline konferencija.

Šiame renginyje dalyvavo rajono meras Jonas Jarutis, mero pavaduotojas Aidas Mikėnas, Kultūros ir švietimo skyriaus vedėjas Rimantas Jocius, Etnokultūros globos tarybos prie LR Seimo atstovė Aukštaitijos regionui Vitalija Vasiliauskaitė.

Nelig gyvenimo būdas

V. Vasiliauskaitė sakė, jog renginyje susidarė nuomonę, kad šitoji veiklos sritis kupiškėnams kultūrininkams yra net ne darbas, o gyvenimo būdas. Viešnia patarė ta proga demonstruotą ir kitą turimą vaizdinę medžiagą dauginti, kad ji galėtų būti naudojama ir mokyklose. Taip pat ji pabrėžė, jog tai, kas jau yra nuveikta pagal senųjų amatų mokymo projektus, galima daryti prielaidą, kad ir amatų centrai bus steigiami jau ne tuščioje vietoje.

O kad kiekvienu projektu įmanoma pasiekti apčiuopiamo rezultato, atsispindėjo ir vieno iš projektų ekspozicijoje – „Aukštaitijos regiono krepšiai“. Eksponuotos nuotraukos ir iš kupiškėnų jaunimo pažmonio garsiuosiuose Marcinkonyse.

Pastarojo projekto vadovė Kristina Varnauskaitė labai nuoširdžiai buvo pagirta ir kolegių iš Kupiškio etnografijos muziejaus – užsibrėžtajam tikslui pasiekti jauna specialistė nepristinganti nei išradingumo, nei kūrybinės energijos.

Geranoriška sklaida

Ne tik susirinkimo svečiams buvo toji ataskaita. Etnokultūros tarybos pirmininkė, Kupiškio kultūros centro specialistė Alma Pustovaitienė sakė, jog įžvelgusi prasmę į tradicinį renginį pakviesti ir ugdymo, kultūros įstaigų vadovus, jog jie savo kasdieninės veiklos daugybėje aspektų įžvelgtų dar vieną – laimingo žmogaus pasaulėjautos formavimą.

Tokiems pamąstymams susirinkusiuosius nuteikė ir A. Pustovaitienės pateikta alegorija apie laiminguosius – šokančius ir dainuojančius.

Kas mūsų krašto etnokultūros arimuose jau nuveikta, jokiu būdu neapibrėžiama vienerių metų laikotarpiu, nes meno kolektyvai puoselėjami dešimtmečius, tik kiekvienam laikotarpy švysteli kas nors išskirtinesnio. Antai Kupiškio kultūros centro folkloro ansamblis „Kupkėmis“(vadovė A. Pustovaitienė) vis papildo savo išvykų į užsienio šalis sąrašą. Paskiausiai koncertuota Rumunijoje. Ir už lėšas, skirtas šio meno kolektyvo autentiškiems koncertiniams drabužiams įsigyti, rajono vadovams padėkota. Nepamirštas ir jų pažadas tinkamai aprengti ir Salamiesčio pagrindinės mokyklos folkloro ansamblio „Vijūnytė“ dalyvius.

Kiek išsakyta minčių, niekaip neatpasakosi. Tik vienu kitu aspektu tenka žvilgterėti. Antai „Kupkėmio“ jau turėta užsakymų su savąja programa apgaubti vestuvių iškilmes. Vadinasi, ir jaunimui reikia buities, šeimos senosios kultūros tradicijų.

Projektai – tai apmąstytas darbas

Neslapukauta, kiek pernai gauta lėšų etnokultūros plėtrai – beveik 136 tūkstančius litų. Iš įvairių projektų finansavimo šaltinius, bene daugiausia parėmė Kultūros ministerija. Ketvirtadalis nurodytos sumos teko projektui, susijusiam su Sėlių žemės kultūros savasties pažinimu. Vykdyti šį projektą buvo Kupiškio etnografijos muziejaus prerogatyva.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Eleonora VAIČELIŪNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video