2024/04/30

Arūnas Valinskas šturmuos prezidentūrą

Praėjusį penktadienį Panevėžio apskrityje viešėjo Seimo Pirmininkas Arūnas Valinskas. Parlamento vadovas susitiko su Panevėžio apskrities administracijos vadovais ir Vyriausybės atstovu Panevėžio apskrityje, regiono verslininkais, apskrities savivaldybių merais, Panevėžio teatrų vadovais ir kolektyvais, krašto gyventojais, apskrities žiniasklaida.

Priešistorė

Uraganu į šalies politinį elitą įsiveržęs šoumenas A. Valinskas Lietuvoje vertinamas itin prieštaringai. Vieniems jis liko juokdarys, koks iki šiol buvo televizijos laidose, kiti jame įžiūri naujos generacijos politiką, kuris gali Lietuvą išvesti iš socdemų ir konservatorių sukurtos kaukių baliaus valstybės.

Toks nevienareikšmis vertinimas, matyt, yra nulemtas ne tik dabartinės jo veiklos, bet ir netolygaus gyvenimo netolimoje praeityje. A. Valinskas aukso medaliu baigė Vilniaus 12 vidurinę mokyklą ir įstojo į Vilniaus universiteto teisės fakultetą. 1987 metais jis buvo išbrauktas iš studentų sąrašų dėl „elgesio, nesuderinamo su tarybinio studento vardu“. Vėliau dabartinis Seimo pirmininkas vėl grįžo studijuoti, bet dar kartą buvo pašalintas, nes aktyvi koncertinė veikla buvo sunkiai suderinama su mokslu. Galų gale studijas jis visgi baigė. 2003 metais tapo teisės magistru, įgijo Baudžiamosios teisė specializaciją.

Teisininko išsilavinimą turintis A. Valinskas pokštaudavo ne tik televizijoje, bet kartą persistengė. Per draugo vestuves paskambino į policiją ir pareiškė, kad viešbutis, kuriame vyksta puota, yra užminuotas ir tuoj sprogs. Už tą pokštą jis buvo teisiamas.

Pernai teistas A. Valinskas įkūrė Tautos prisikėlimo partiją ir buvo išrinktas jos pirmininku. Praėjusių metų lapkričio 17 dieną jis tapo Seimo pirmininku.

Vizito tikslas buvo švelniai maskuojamas

Seimo pirmininko vizito tikslas nebuvo aiškiai įvardintas. Pats A. Valinskas pasakojo, kad jis ne tik norėjo susitikti su Panevėžio apskrities žmonėmis, bet ir padėkoti jiems už partijos palaikymą praėjusiuose rinkimuose į Seimą. Pasak jo, gausiau už Tautos prisikėlimo partiją balsavo tik Alytaus apskrities gyventojai. Todėl Panevėžio apskritis yra antras pagal svarbą tos partijos bastionas. Pirmininkas sakė, kad jis visada nori bendrauti su žmonėmis ne per žiniasklaidą, o tiesiai jiems žvelgdamas į akis, todėl jis ir atvyko į Panevėžį. Tikrasis A. Valinsko vizito tikslas paaiškėjo tada, kai jis prisipažino, kad kandidatuos į prezidentus. Vadinasi, neoficiali prezidento rinkimų kampanija jau prasidėjo.

Reformuoti apskritis – nepalankus metas

Per susitikimą su Seimo Pirmininku apskrities viršininko administracijoje buvo kalbama apskričių reformos tema. Už kardinalias permainas pasisakantis apskrities viršininkas Viktoras Trofimovas mano, jog valstybės valdymo reforma turėtų būti daroma kompleksiškai, o ne vienos grandies – apskričių. Apskrities viršininko pavaduotojo Vido Balakausko manymu, pirmiausia turėtų būti apskaičiuotas ekonominis apskričių reformos efektas, o tik paskui imamasi pačios reformos.

Seimo Pirmininko A. Valinsko nuomone, šiuo metu valstybėje, susiduriančioje su daugybe ekonominių problemų, apskričių reforma sukeltų dar daugiau sumaišties, tad sąlygos dabar jai – nepalankios.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Gintaras JURGĖLAS

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video