2024/04/30

Šepetoje jau veikia naujas fabrikas

Dabar, kai nuolat skaitome pranešimus apie tai, kad vis daugiau įmonių užsidaro, žmonės atleidžiami iš darbo, o didžiųjų miestų tuščios parduotuvių vitrinos vis dažniau pasipuošia užrašais „parduodama“ arba „išnuomojama“, ypač malonu išgirsti, kad Lietuvoje kažkas pradėjo dirbti, kažkas naudingai reorganizavo savo veiklą.

Deja, tokių naujienų šalyje nėra daug, o rajone, matyt, vienintelė – UAB „Durpeta“ neseniai pasistatė naują modernų fabriką, kuris jau pradėjo dirbti, tiesa, dar ne visu pajėgumu.

Apie naują fabriką Šepetoje jau kalbama senokai, ir vis akcentuojama, kad modernizuota gamyba leis išlaisvinti nemažai darbo rankų, o apie milžiniškas investicijas sklinda tiesiog legendos.

Modernizuoti gamybą privertė žmonių stygius

Lietuviško kapitalo įmonė „Durpeta“, išgaunanti ir perdirbanti durpes, gyvuoja jau per 60 metų. Jos generalinis direktorius Jonas Kantautas pasakojo, kad modernizuoti gamybą sumanyta ne todėl, kad reikėjo kažkur išleisti pinigus, o dėl to, kad taip padiktavo gyvenimo sąlygos – ėmė stigti darbuotojų.

Sezono metu nebeužtekdavo dirbti trimis pamainomis, reikėjo jau ir ketvirtosios. Įmonės vadovas sakė, kad dirbant šeštadieniais, sekmadieniais ir naktimis, darbuotojams tenka mokėti labai daug. Be to, net ir mokant pakankamai gerus atlyginimus (darbininkai gaudavo 2000 – 4000 litų į rankas), nemažai žmonių nebereikšdavo noro dirbti savaitgaliais, nes norėdavo ir pailsėti, ir savo asmeninius reikalus sutvarkyti.

Įmonės vadovai ilgainiui įsitikino, kad kol yra žmogus, tol bus ir problemų, o aparatas dirba nesiožiuodamas. Be to, reikėjo plėsti pasiūlą, o su sena įranga tai daryti buvo gana sudėtinga.

Moderniausias fabrikas Baltijos šalyse

J. Kantautas sakė, kad naujasis fabrikas yra pats moderniausias ir šiuolaikiškiausias Baltijos valsybėse. Tokią gamyklą surasti būtų sunku ir Vakarų šalyse. Mat ten dažniausiai įranga montuojama tiesiog laukuose, nes leidžia švelnesnės klimato sąlygos.

„Durpeta“ turi ir šviesių, ir tamsių durpių, todėl dirbant su modernia technika atsiveria beveik neribotos galimybės.

Dirbant su nauja technika praktiškai yra eliminuojama broko galimybė. Tiesiog visą gamybos procesą kontroliuoja kompiuterinė sistema. J. Kantautas sakė, kad nauja įranga neleidžia didesnės nei dviejų procentų paklaidos, todėl net ir vaistus čia galima gaminti.

Pati įranga atsivežta net iš kelių valstybių – Vokietijos, Olandijos ir Kanados. Šių šalių specialistai kuri laiką dirbo Šepetos fabrike ir mokė vietinius darbuotojus, kaip elgtis su nauja technika. Dabar mokytojai jau išvyko namo, bet gamybą naujame fabrike per kompiuterius seka ir būdami savo biuruose.

J. Kantautas sakė, kad ta kontrolė yra labai naudinga. Vakarų specialistai, pastebėję kokį nors netikslumą, tuoj pat apie tai informuoja ir klaida nedelsiant yra ištaisoma.

Vaikščiojant po naująjį fabriką į akis krinta tai, kad didelėje jo teritorijoje (trys su puse tūkstančio kvadratinių metrų) dirba tikrai ne daug žmonių.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Gintaras JURGĖLAS

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video