2024/04/30

Alizaviečių nuotaikos – sunkmetį pajuto, bet ne visi nuleido rankas

Kai visur tiek daug kalbama apie didėjantį nedarbą ir smulkųjį verslą žlugdančius mokesčius, pasidomėjome, kaip žmonės gyvena toliau nuo rajono centro. Šį kartą lankėmės Alizavos seniūnijoje, domėjomės, kokiomis nuotaikomis gyvena ir dirba to krašto žmonės.

„Labai didelio žmonių antplūdžio po Naujųjų metų nesulaukėme, – sakė Alizavos seniūnijos socialinė darbuotoja Regina Petkevičienė. – Ateina žmonės tvarkytis dokumentų dėl maisto produktų, kuriuos daliname iš intervencinių atsargų fondo. Kiti pasirūpina, kad vaikas gautų nemokamą maitinimą mokykloje. Kol kas labai sunkios padėties mūsų seniūnijoje nėra“.

Remiantis darbo biržos pateiktais vasario 1-osios duomenimis, Alizavos seniūnijoje asmenų, ieškančių darbo, yra mažiausiai.

Ketvirti metai pačioje Alizavoje trys vyrai remontuoja lengvuosius automobilius. Čia atliekami beveik visi jų remonto darbai, išskyrus kėbulo remontą.

„Sunkūs buvo tie metai, kai sugalvojau dirbti savarankiškai, nes tada reikėjo didelių investicijų perkant darbui reikalingus įrankius. Ne ką geriau ir šiemet, nes nuo Naujųjų metų labai sumažėjo klientų“, – pasakojo Robertas Janušauskas.

Visi trys meistrai dirba su verslo liudijimais, o jie pabrango labai smarkiai. Jeigu pernai metams verslo liudijimas kainavo 500 litų, tai šiemet teks pakloti jau visą tūkstantį.

„Išeitų taip, kad norint susimokėti už verslo liudijimą, tenka suremontuoti tris mašinas – ir dar su rimtais gedimais, – samprotavo Gediminas Čiominas. – Jeigu ir toliau viskas taip bus, nežinia, kiek išsilaikysime“.

Anot meistrų, dabar daugiausia remontuoja vietinių kaimo žmonių automobilius. Jeigu gyventų arčiau rajono centro, gal būtų paprasčiau, tada turėtų daugiau darbo, o dabar ne paskutinį vaidmenį vaidina ir atstumas.

„Geriausia, kai pats susikuri sau darbo vietą, tada, kiek dirbi, tiek ir turi, – sakė Jaunius Vasiliauskas. – Visi trys esam vietiniai, todėl nereikia niekur skubėti – čia darbo laikas priklauso nuo to, kada reikia žmogui atiduoti sutvarkytą automobilį“.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Neringa BUTKEVIČIŪTĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video