2024/05/09

Programinio ūkio samprata – mums dar kietas riešutėlis

Kupiškio vietos veiklos grupės pirmininkė Neringa Čemerinė mūsų rajono verslininkus, įstaigų atstovus ir jaunimą pakvietė į susitikimą su Lietuvos žemės ūkio universiteto Ekonomikos ir vadybos fakulteto Administravimo ir kaimo plėtros katedros dėstytoju bei konsultantu Vytautu Pilipavičiumi.

Svečias kalbėjo apie projektų rengimą pagal 2007-2013 metų kaimo plėtros pagalbos priemonės 3-iąją kryptį „Gyvenimo kokybė kaimo vietovėse ir kaimo ekonomikos įvairinimas“.

Pasak konsultanto Vytauto Pilipavičiaus, jo viešnagės tikslas – susitikti su verslininkais, įstaigų ir įmonių atstovais, jaunimu bei sužinoti jų nuomonę, poreikius ir galimybes įsisavinant Europos Sąjungos (ES) skiriamas projektines lėšas.

„Mūsų bėda yra ne ekonomika, o negatyvios nuostatos. Trūksta lėšų, tačiau labai daug jų panaudojama ten, kur nesulaukiama reikiamo efekto, – sakė konsultantas. – Dauguma ES projektinių lėšų naudojama įgyvendinti trumpalaikiams projektams – mes kol kas nemokame žiūrėti į ateitį. Reikia apgailestauti, kad dauguma projekto dalyvių dar supranta tik tai, kas yra planinis, o ne programinis ūkis – tai ypač buvo akivaizdu analizuojant 2006 metų projektus“.

Anot konsultanto, 3-ioji kryptis apima gana daug sričių: perėjimą prie ne žemės ūkio veiklos, paramą verslo kūrimui ir plėtrai, kaimo turizmo veiklos skatinimą, kaimo atnaujinimą ir plėtrą. Norintys gauti ES paramą ir efektyviai panaudoti lėšas, turėtų projektus įgyvendinti kartu su bendruomenės, savivaldybės ir verslo atstovais. Tik toks bendradarbiavimas duos reikiamų rezultatų. Ko labiausiai reikia, žino tik vietoje gyvenantys žmonės, ir niekas kitas negali už juos nuspręsti, todėl rašant projektus labai svarbu tinkamai nustatyti prioritetus ir planuoti ilgalaikes investicijas.

„Turėdamas laisvo laiko iki susitikimo pavaikščiojau po jūsų miesto centrą, ir pastebėjau, kad čia daugiausia dominuoja paslaugų teikimas. Nesakau, kad tai yra blogai, bet pirmiausia žmogus turi užsitikrinti savo pragyvenimą“, – kalbėjo V. Pilipavičius susirinkusiesiems.

Daug metų konsultantas dalyvavo komisijose, kurios atrinkdavo tinkamus finansuoti projektus. Jo nuomone, ne visada pasiteisina paslaugos ar inventoriaus pirkimas už mažiausią kainą.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Nida ŠULCIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video