2024/05/10

Į rajoną atskrenda antroji „Aukso paukštė“

Apdovanojimą „Aukso paukštė“, kurį kasmet skiria Lietuvių liaudies kultūros centras tų metų geriausiems įvairių sričių meno mėgėjų kolektyvams, chorų ir ansamblių kategorijoje pelnė Kupiškio kultūros centro duetas Sandra Stukaitė ir Nidija Sankauskienė. Toks apdovanojimas iš Vilniaus į mūsų rajoną atkeliaus jau antrą kartą. Pirmąkart „Aukso paukštę“ pas mus „atskraidino“ skapiškėnai, kai 2004 m. jų mėgėjų teatras „Stebulė“ gavo geriausio kaimo teatro, o jo režisierė Vita Vadoklytė – geriausio režisieriaus nominaciją.

N. Sankauskienės ir S. Stukaitės duetui „Aukso paukštės“ apdovanojimas atiteko gavus geriausio 2008 m. kamerinio ansamblio nominaciją. Pasak N. Sankauskienės, joms šis apdovanojimas buvo labai netikėtas. Nominacijai jas pasiūlė pats Lietuvos liaudies kultūros centras, o vertino kompetentinga komisija, sudaryta iš žinomų muzikos akademijos, pedagoginio universiteto dėstytojų bei kitų šios srities specialistų.

Be mūsų dueto, į geriausio kamerinio ansamblio nominaciją pretendavo Skuodo kultūros centro moterų duetas ir Kelmės rajono Šauklėnų kultūros namų kvartetas.

Pasak N. Sankauskienės, toks jų dueto įvertinimas ne tik džiaugsmas ir paskatinimas toliau dainuoti, bet ir didelė atsakomybė. Jos su jauduliu dabar laukia „Aukso paukštės“ laureatų koncerto kovo 7 d., kuris vyks Vilniuje, Šv. Kotrynos bažnyčioje.

Tai ne pirmoji šio ansamblio moterų sėkmė. Praėjusiais metais jos respublikiniame konkurse „Šilų aidai“, mažųjų ansamblių kategorijoje, laimėjo antrąją vietą.

Pasak N. Sankauskienės, šis konkursas, matyt, lėmė ir jų sėkmę varžantis dėl „Aukso paukštės“ apdovanojimo, nes koncertuose atlikėjų dainavimo lygį būna sunku įvertinti.

N. Sankauskienė sakė, kad yra kilusi iš Pasvalio. Jos šeimoje dainavo visi – ir močiutė, ir tėtis, ir mama. Pastaroji ir dabar tebedainuoja. Tad tokios dainingos šeimos vaikui nebebuvo kitos išeities, kaip sukti muzikės keliu. Ji lankė muzikos mokyklą, vėliau įstojo į tuometinę Panevėžio aukštesniąją muzikos mokyklą, o ją baigusi toliau tęsė chorinio dirigavimo studijas tuometinės Vilniaus konservatorijos Klaipėdos fakultetuose.

Šiuo metu N. Sankauskienė Kupiškio muzikos mokykloje vaikams dėsto teorines disciplinas ir chorinį dirigavimą, vadovauja šios mokyklos jaunučių chorui. Be to, dar vadovauja Kupiškio kultūros centro ansambliui „Versmė“.

S. Stukaitė dėsto muziką Skapiškio vidurinėje mokykloje. Ji muzikos mokykloje mokėsi kankliuoti, yra baigusi Panevėžio konservatorijoje chorinį dirigavimą, o vėliau Vilniaus pedagoginį universitetą. N. Sankauskienė sakė, kad Sandra yra buvusi jos mokinė. Ji rengė ją „Dainų dainelės“ konkursui. Mergina prieš stodama į konservatoriją pirmiausia apie šį sumanymą buvo atėjusi pasidalyti su savo mokytoja. Jos abi kartu dainuoja jau senokai. Tačiau sistemingai kartu repetuoti ir koncertuoti pradėjo nuo 2006 m.

Jų dainavimo klausėsi ne tik mūsų rajono gyventojai, bet ir ukrainiečiai. Mat šis duetas pernai koncertavo Ukrainoje, Manevičių rajone. N. Sankauskienės ir S. Stukaitės repertuare lietuvių kompozitorių, pasaulio klasikų ir populiarioji muzika. N. Sankauskienė sakė, kad duetams nėra daug repertuaro, reikia daugiabalses dainas pritaikyti dviem balsams.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video