2024/05/10

Rajono pienininkai pasikvietė žemės ūkio ministrą

Užvakar ne tik kupiškėnai ūkininkai, bet ir žemdirbiai iš Biržų, Utenos bei kitų aplinkinių rajonų Kupiškio kultūros centro vitražų salėje susitiko su žemės ūkio ministru Kazimieru Starkevičiumi, kitais Žemės ūkio ministerijos specialistais, Panevėžio apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos administracijos darbuotojais.

Šį susitikimą surengė Lietuvos pieno gamintojų asociacijos Kupiškio rajono skyrius, vadovaujamas Adelės Danutės Adamonienės.

Žlugusios viltys

Susitikimo pradžioje A. D. Adamonienė paaiškino, kad šį susitikimą pirmiausia lėmė labai bloga padėtis pieno sektoriuje. Iš ministerijos atstovų norima išgirsti, kas vyksta, kodėl taip atsitiko, kad už pieną tiek mažai mokama ūkininkams. Dar nėra taip buvę, kad už 10 l pieno žemdirbys tegali nusipirkti mineralinio butelį. Lietuvos ūkininkams už pieną mokama mažiausiai. Daug vilčių buvo sieta su įvestomis pieno kvotomis. Tikėtasi, kad jas turintiems už pieną bus mokama daugiau. Šiuo metu jau aišku, kad tos kvotos nieko nereiškia. Jokio skirtumo, ar jas turi, ar neturi. Renginio organizatorė sakė, jog gali taip nutikti, kad šiuolaikiškai įrengtos pieno fermos ištuštės. „Kodėl didieji šios žaliavos perdirbėjai su prekybos tinklais taip alina ūkininkus? Žinoma, kad sustabdyti monopolijų viešpatavimą nėra taip lengva. Negalima per mėnesį sutvarkyti chaoso valstybėje. Tačiau kažką daryti reikia. Ūkininkai jau mato naujosios Vyriausybės darbe pokyčių, bet jiems kelia nerimą žemos jų produkcijos supirkimo kainos ir naujieji mokesčiai.

Pasidžiaugė gera naujiena

Žemės ūkio ministras K. Starkevičius sakė, kad neseniai grįžo iš Briuselio ir galįs ūkininkams pranešti gerą naujieną – yra sugrąžintos eksporto subsidijos (grąžinamosios išmokos už produkcijos pardavimą į trečiąsias šalis, mokamos perdirbėjams). Europos Komisija įsipareigojo taikyti jas už sviestą, sūrį, pieno miltelius. Tai leis padidinti pieno supirkimo kainas. Tačiau reikia siekti, kad tų subsidijų taip lengvai perdirbėjai negautų, kadangi jie yra įsiskolinę už žaliavą ūkininkams, kooperatyvams. Jie pirmiausia turėtų atsiskaityti su tiekėjais, o paskui gauti tas išmokas.

Ministras priminė buvusį kartelinį pieno perdirbimo įmonių susitarimą kelti pieno kainą ir neprincipingą valstybės požiūrį sprendžiant šią problemą, kai buvo apsiribota baudelėmis.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video