2024/04/27

Diktantą rašė ir močiutės, ir vaikaičiai

Jau ketvirti metai visoje Lietuvoje rašomas Nacionalinis diktantas. Šiemet rašyti diktanto mūsų rajono žmonės buvo kviečiami į Povilo Matulionio pagrindinę mokyklą.

Trejus metus kupiškėnai diktantą rašė rajono Savivaldybės posėdžių salėje, tačiau šiemet organizatoriai, baimindamiesi, kad visi norintys gali netilpti, nusprendė jo rašymą perkelti į erdvesnes mokyklos patalpas.

Pasirodo, rajono Savivaldybės specialistės Stasės Krestovienės pernai ištarti žodžiai, kad norinčių rašyti diktantą kitais metais bus dar daugiau, buvo pranašiški. 2006 metais lietuvių kalbos mokėjimą panoro pasitikrinti 11 žmonių, 2007-aisias – 17, 2008-aisiais – 26, o šiemet – 34.

Šiemet pirmą kartą diktantą rašė 20 dalyvių, iš jų 13 mokinių, nes šiais metais Nacionalinį diktantą rašyti buvo leista ir jiems. Keturi kupiškėnai diktantą rašė ketvirtą kartą – nepraleido nė vieno, tris kartus – 3, o antrą kartą – 5.

Labiausiai mūsų rajono Nacionalinio diktanto dalyviams pasisekė pirmąjį kartą, nes tada į finalą buvo patekusi ir mūsų rajono gyventoja Elvina Einorienė. Šiais metais diktanto dalyviai rašė Vytauto V. Landsbergio tekstą „Partizanas“.

Pasak diktanto dalyvių, tekstas buvo nelengvas, jame buvo žodžių, kurie mūsų kasdieninėje kalboje retai vartojami.

„Einu kaip į šventę. Man malonu, kad galiu rašyti diktantą, – sakė ketvirtą kartą dalyvaujanti Ona Karazijienė. – Tai suteikia savotiško azarto, o ir aplinka labai šauni, visi puikiai nusiteikę, geranoriški“.

Kaip pernai, taip ir šiais metais, visi diktanto dalyviai buvo apdovanoti. Savivaldybės atstovai kiekvienam padovanojo po knygą apie Povilą Matulionį, o Seimo narys Valdemaras Valkiūnas prisiminimui – po kalendorių.

Pernai diktanto dalyviai gražiausiu lietuvišku žodžiu išrinko „ačiū“.

——-
Autorius: Nida ŠULCIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video