2024/04/28

Į žvaigždėtą dangų – per teleskopą

Žmogų nuo senų laikų viliojo Visatos platybės – įdomu buvo pamatyti žvaigždes, planetas, žvaigždynus.

Visai neseniai po rekonstrukcijos duris atvėrė atsinaujinęs ir neįprastos formos statiniais pasidabinęs Etnokosmologijos muziejus Kulionių kaime, Molėtų rajone.

Istorija

Šiemet, kovo 15 d., muziejus švęs savo 19-ąjį gimtadienį. Jis įsteigtas labai įsimintinu Lietuvai laikotarpiu – 1990 m.

Pagrindiniai muziejaus steigimo iniciatoriai buvo astronomas Gunaras Kakaras ir etnologas Libertas Klimka.

Tuo metu Etnokosmologijos muziejaus pastatų kompleksas projektuotas ir statytas pagal Pasaulio medžio įvaizdį. Pasak muziejaus iniciatorių, tam, kad pakiltume arčiau žvaigždžių, reikia eiti per to medžio šaknis kylančia į kalno viršūnę galerija. Galiausiai nuo aukšto bokšto viršūnės galima buvo pasižvalgyti po vaizdingas ežerų krašto apylinkes, o naktį stebėti dangų moderniu teleskopu.

Vėliau buvo nutarta muziejų atnaujinti. 2007-2008 metais vyko jo rekonstrukcijos darbai, kuriuos iš dalies finansavo ES struktūriniai fondai.

Po rekonstrukcijos muziejus įgavo fantastinės skraidančios lėkštės formą. Buvo pastatytas ir naujas bokštas dar galingesniam teleskopui, kuris įsigytas už 1,6 mln litų. Jį čia pastatyti ketinama iki pavasario. Riči-Kretjeno sistemos teleskopas su 80 cm skersmens pagrindiniu veidrodžiu, pagamintas Vokietijoje, bus vienas didžiausių Europoje visuomenei skirtų profesionalios paskirties teleskopų.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Nida ŠULCIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video