2024/04/28

Grįžta eksportuoti nusikaltėliai

Informatikos ir ryšių departamentas pateikė kriminogeninius duomenis apie praėjusius metus ir jie buvo palyginti su 2007 m. rezultatais.

Paanalizavus šiuos duomenis, į akis krenta tai, kad nusikaltimų ypač padaugėjo baigiantis 2008 metams.

Nusikalstamumo augimas buvo pastebėtas visoje Lietuvoje. Kupiškio rajonas iš bendro nusikalstamumo augimo konteksto neiškrito. Rajone praėjusių metų pabaigoje nusikalstamų veikų padaugėjo, o nusikaltimų skaičius per metus išaugo 15,9 procento.

Rajono policijos komisariato viršininko pavaduotojo Lino Dovydėno paklausėme, kuo būtų galima paaiškinti nusikalstamumo ūgtelėjimą.

Metų pabaigoje –

nusikaltimų banga

L. Dovydėnas pasakojo, kad į akis krenta tai, kad ypač daug nusikaltimų buvo registruota praėjusių metų pabaigoje. Šio reiškinio priežasčių yra ne viena, bet pareigūnai mano, kad svarbiausia tai, kad tuo metu prasidėjo nedarbo lygio kilimas. Be to, iš užsienio pradėjo grįžti marga publika. Tarp grįžtančiųjų buvo ne tik dėl įvairių priežasčių nebegalintys ar nebenorintys dirbti, bet ir tie, kurie ir emigracijoje darė nusikaltimus.

Užsienyje, blogėjant ekonominei situacijai ir sumažėjus darbams, namo grįžta ir tie, kurių nėra kam laukti. Jie nesunkiai papildo į nusikaltimus linkstančių piliečių gretas.

Pasak L. Dovydėno, dabar Informatikos ir ryšių departamentas, pateikdamas duomenis apie žmogų ir jo teistumą, informuoja ir apie jo praeitį Šengeno šalyse. Nurodoma, ar jis yra baustas, ar bendravęs su vietos teisėsauga. Todėl jau nesunkiai galima pamatyti, kurie grįžusieji yra įkliuvę Portugalijoje ar Ispanijoje, laisvės atėmimo bausmę atlikę Austrijoje ar Didžiojoje Britanijoje.

Tiek Lietuvos, tiek ir Kupiškio rajono policijos pareigūnai spėja, kad daugės asmenų, baustų Europos Sąjungos valstybėse, nusikalstamų veikų ir Lietuvoje.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Gintaras JURGĖLAS

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video