2024/05/20

Raudonoji knyga neapsaugojo lūšies nuo vokiečio šūvio

Sausio 8 d., Laukelių miške (Skapiškio sen.), Kupiškio miškų urėdijos profesionalios medžioklės plotuose organizuotoje medžioklėje Vokietijos pilietis 11.30 val. nušovė lūšies jauniklį (patelę). Lūšis yra įrašyta į Lietuvos raudonąją knygą.

Varovas Ričardas Barzdenis su skaliku Džiliu surado nušautą lūšį. Jei ne šuo, niekas nieko ir nebūtų sužinojęs.

Pasak R. Barzdenio, po varymo šuo negrįžo prie medžiotojų ir kažkur tolėliau skalijo. Sunerimus, kodėl jis taip elgiasi ir pradėjus jo ieškoti, buvo aptikta nušautoji lūšis.

Už neteisėtai sunaikintą retą gyvūną medžiotojui pateiktas 19 570 Lt ieškinys už gamtai padarytą žalą ir skirta 700 Lt administracinė bauda už medžioklės taisyklių pažeidimą. Apie šį įvykį buvo informuota Aplinkos ministerija. Įvykio tyrimas tęsiamas. Nušauta lūšis bus perduota Kauno Tado Ivanausko zoologijos muziejui. Ten yra daromos žvėrelių iškamšos. Gal šios lūšies atvaizdą netrukus išvysime ir šio muziejaus ekspozicijų salėje.

Kupiškio miškų urėdijos urėdas Dainius Stonkus sakė, kad per jo devynerių metų darbo laikotarpį tokio incidento per komercines medžiokles nėra buvę. Vakariečiai medžiotojai kaip tik garsėja giliomis medžioklės tradicijomis, labai paiso visų jos ritualų, griežtai laikosi medžioklės taisyklių ir yra drausmingi. Kodėl šįkart medžiotojas iš Vokietijos nušovė retą ir saugomą žvėrelį – neaišku. Tai, ko gero, galima traktuoti kaip nelaimingą atsitikimą.

Urėdas pasakojo, kad per šią medžioklę kitas medžiotojas iš Vokietijos nušovė vilką. Jam pasisekė labiau nei kolegai, nes šių žvėrių sumedžiojimo limitas dar nėra išeikvotas. Šį medžioklės sezoną Lietuvoje leista nušauti 30 vilkų. Nušautas Laukelių miške buvo, anot D. Stonkaus, 22-asis. Beje, mūsų rajono miškuose šį sezoną tai jau sumedžiotas penktasis pilkis.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video