2024/09/22

Nedarbo šmėkla sugrįžo į mūsų rajoną (arba apie virvę Vyriausybei)

Kalbos apie krizę kai kam jau suspėjo pabosti, nes kartais gali atrodyti, kad tai yra tik bereikalingas žmonių gąsdinimas, tačiau kai sužinai, jog tik per tris pirmąsias šios savaitės dienas į Kupiškio darbo biržą kreipėsi net 41 naujas bedarbis, plaukai ima šiauštis.

Darbo biržos direktorė Genė Zulonienė „Kupiškėnų mintims“ sakė, kad nedarbas yra ekonomikos atspindys. Darbdavių blaškymasis, įmonių bankrotai, žmonių nuotaikos – tai gali būti ir emocijos, bet skaičiai byloja apie realius faktus. Iki šiol dar niekada nėra buvę, kad per tris dienas užsiregistruotų 41 bedarbis. Jei išliks tokia pat tendencija, tai per mėnesį į darbo biržą kreipsis daugiau kaip 600 žmonių. Pasak G. Zulonienės, paprastai per mėnesį į darbo biržą atvyksta apie 150 bedarbių.

Vergauti neapsimoka

Direktorė pasakojo, kad atleidę iš darbo žmones darbdaviai tvirtina, kad jie turėjo perteklinę darbo jėgą. Tuo metu, kai situacija buvo gera, ta perteklinė jėga lyg ir nebuvo didelis kliuvinys. Pasikeitus sąlygoms, tenka susiveržti diržus.

Tuo tarpu atleisti iš darbo žmonės kalba, kad darbdaviai pasikvietė darbuotojus ir pasakė, kad jeigu jie sutinka dirbti už aštuonis šimtus litų, tai gali likti darbovietėje. Jei tokios sąlygos netenkina, ieškokitės, kur yra geriau.

Žmonės mikliai pasiskaičiavo, kad už tokią algą neapsimoka dirbti. Toks darbas yra tiesiog vergavimas. Jiems geriau eiti į darbo biržą ir gauti nedarbo išmokas, socialines lengvatas buto šildymui, vandeniui ir t. t.

Dar neseniai nuėjęs įsidarbinti žmogus pats diktuodavo sąlygas – dirbsiu, jei mokėsite tiek, kiek mano paslaugos yra vertos. Dabar staigiai viskas pasikeitė. Darbdavys, verčiant šalyje susidariusiai situacijai, pasikviečia žmogų ir aiškiai pareiškia apie atlygio sumažinimą.

Žmonės suprato, kad vergauti neapsimoka ir dėl to, kad minimaliam atlyginimui esant tik 800 litų, kai kurie bedarbiai gali gauti net 1041,60 litų bedarbio išmoką.

Per praėjusius metus Kupiškio darbo birža nedarbo išmokų išmokėjo 589 tūkstančius litų. Dar nepasibaigus šiems metams, išmokų suma jau viršijo 843 tūkstančius. Belieka tik įsivaizduoti, kokią sumą reikia sumokėti visos Lietuvos bedarbiams.

Ši tendencija yra daugiau negu gąsdinanti. Matyt, nė vienas naujosios Vyriausybės buhalteris dar nesusapnavo, iš kur reikės imti milijardines sumas šalies bedarbiams išlaikyti. Nepaisant to, yra sugalvota bedarbių gretas dar didinti.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Gintaras JURGĖLAS

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video