2024/09/22

Kooperatinio valdymo principai apginti

Praėjusį trečiadienį Biržuose, kultūros centro salėje, įvyko iš anksto kviestas kooperatyvo „Pieno puta“ narių atstovų susirinkimas.

Renginio darbotvarkėje visų svarbiausias klausimas buvo – šio kooperatyvo valdybos rinkimas. O tapusiems pastarojo valdymo organo nariais – valdybos pirmininko rinkimas.

Tokie organizaciniai klausimai aplinkinių rajonų pieno gamintojų kooperatyvui tapo aktualūs nuo šių metų spalio 23 dienos. Tada įvykusiame valdybos posėdyje iš kooperatyvo direktoriaus pareigų, visiškai nieko apie tokį sumanymą nežinant kooperatyvo narių įgaliotiniams, buvo atleistas Vygintas Dragūnas, taip pat ir vyr. buhalterė Roma Poškienė.Pastarojo valdybos posėdžio rengėjai sumanymą atsikratyti direktoriaus V. Dragūno gudriai įmaišė darbotvarkės „einamuosiuose reikaluose“.

„Pieno putos“ kooperatyvo nemažas pulkas narių, tarp jų daugiausia kupiškiečių, kuriems teko V. Dragūną pažinti per bendros veiklos ketverius metus, pasipiktino tokiu valdybos sprendimu, atrado ir daugiau požymių, jog valdybos pirmininkasTomas Četvergas, užuot rimtus klausimus teikęs valdybos posėdžiams, kuriuose jie ir būtų išspręsti iki galo, ėmė tokią valdymo tvarką pakeitinėti telefoninėmis apklausomis.

Gruodžio 10-ąją įvykęs „Pieno putos“ kooperatyvo narių atstovų ir apskritai narių susirinkimas, susijęs su demokratinio valdymo principų apsauga, buvo jau trečias iš eilės.

Pirmajame jų, pavadintame nepatenkintųjų pastaraisiais valdybos sprendimais mitingu, keli šimtai žmonių savo priekaištus dėl valdybos nesiskaitymo su narių bei jų atstovų nuomonėmis išsakė spalio 30-ąją susirinkę Kupiškio kultūros centro salėje. Iniciatyvinė grupė kooperacijos valdymo pagrindams ginti savo pozicijos siekti tvarkos neatsisakė ir toliau. Lapkričio 22-ąją įvykęs „Pieno putos“ narių atstovų susirinkimas nubalsavo už tai, kad būtų atstatydinta tuo metu veikusi šio kooperatyvo valdyba bei išrinkta nauja.

Tačiau tuokart naujos valdybos rinkimas baigėsi be rezultatų, nes tokiai procedūrai nebuvo pasirengta -balsavimo biuletenių atsirado daugiau negu buvo teisėtų valdybos rinkėjų.

Pastaruoju metu „Pieno putai“ priklauso 1260 narių. Daugiausia jų yra iš Kupiškio, Biržų ir Pasvalio rajonų, tačiau tarp apsisprendusių priklausyti šiam kooperatyvui yra ūkininkų iš Utenos, Zarasų krašto.

Visiems nariams atstovaujantieji patikėtiniai turėjo išrinkti „Pieno putos“ valdybą iš vienuolikos asmenų. Kaip sužinota iš susirinkimo dalyvių, kandidatais į valdybos narius buvo pasiūlyti 22 pretendentai. Tačiau naujos kadencijos kooperatyvo valdybą sudarys tik devyni nariai, nes tik toks skaičius kandidatų surinko daugiau kaip pusės jų rinkėjų balsus. Valdybos rinkimuose dalyvavo 121 kooperatyvo narių atstovas. Iš viso jų yra 146.

„Pieno putos“ kooperatyvo direktoriaus pareigas laikinai einanti Jūratė Dovydėnienė korespondentei sakė, jog naujai išrinktoje valdyboje yra keturi asmenys iš ankstesnės jos sudėties, tarp jų ir kupiškėnas Almantas Totoris. Taip pat į valdybą išrinkti mūsų krašto pieno gamintojams žinomi Vykintas Dragūnas ir Jūratė Dovydėnienė. Abu jie – ne kooperatyvo nariai. J. Dovydėnienės kandidatūrą į valdybos narius pasiūlė zarasiškiai kooperatyvo nariai.

Pastarąjį pusmetį „Pieno putos“ kooperatyvo valdybai pirmininkavęs Biržų rajono ūkininkas Tomas Četvergas irgi buvo pasiūlytas į valdybos narius, tačiau pritrūko balsų, kad juo taptų, nors, kaip sakyta, ir liko dvi laisvos vietos.

„Pieno putos“ kooperatyvo naujoji valdyba jos pirmininku išrinko Biržų rajono Vabalninko krašto keturiasdešimties metų ūkininką Alvydą Sirvydį.

„Pieno putos“ kooperatyvo, įsteigto salamiestėnų iniciatyva, veiklos penktieji metai prasideda po brendusios grėsmės jam net žlugti. Todėl nesusitaiksčiusiems su prasidėjusiu kooperatinio valdymo principų pažeidinėjimu – dvigubas džiaugsmas.

——-
Autorius: Eleonora VAIČELIŪNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video