2024/09/22

Milijonų vizija skubina apsispręsti dėl Palėvenės vienuolyno paskirties

Dar viena diskusija apie Palėvenės vienuolyno pritaikymą visuomenės reikmėms gruodžio 3 d. buvo surengta rajono Savivaldybėje. Joje dalyvavo ne tik rajono vadovai ir specialistai, dvasininkų atstovai, bet ir Panevėžio apskrities viršininkė Gema Umbrasienė, Regionų plėtros departamento direktorė Rita Abaravičiūtė, Kultūros paveldo departamento Panevėžio teritorinio padalinio vadovas Arūnas Umbrasas, šio padalinio vyriausiasis valstybinis inspektorius Kazys Stančikas.

Vienuolynui finansuoti – žalia gatvė

Dingstis šiam pokalbiui buvo žinia, kad šių metų spalio 27 d. ūkio ministro įsakymu Palėvenės vienuolyno techninės dokumentacijos projektas – 1,5 mln. litų vertės – yra įtrauktas į siūlomų finansuoti iš 2007-2013 m. Europos Sąjungos lėšų objektų sąrašą. Kad tos lėšos būtų gautos, reikia parengti galimybių studiją ir pateikti finansavimui paraišką iki kitų metų liepos 1 d. Tad šiuo metu reikia atsakyti į esminį klausimą, kaip pritaikyti vienuolyną visuomenės reikmėms, kas ten galėtų būti. Su bažnytine vyresnybe ne kartą tuo klausimu irgi diskutuota. Ji išreiškė pageidavimą, kad vienuolyne būtų vystoma tokia veikla, kuri neprieštarautų bažnyčios kanonams.

Reikia koordinatoriaus

Pasak G. Umbrasienės, šiame komplekse sprendžiant pasauliečių ir bažnyčios santykį buvo pasiektas kompromisas ir nuspręsta visus sprendimus priimti drauge. Vienas iš vienuolyno pritaikymo būdų turėtų būti susijęs su unikalių pastatų pritaikymu muziejininkystei. Žvelgiant į ateities perspektyvą, čia galėtų įsikurti kraštovaizdžio agentūra. Europos institucijos diskutuoja apie tokių struktūrų atsiradimą. Šiuo klausimu buvo kalbėta su Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos prie Aplinkos ministerijos direktore Rūta Baškyte. Ji lyg ir neprieštarautų, kad apie tokią vienuolyno perspektyvą galima būtų kalbėti.

Rajono mero Jono Jaručio nuomone, visų darbų pradžia būtų viešosios įstaigos, besirūpinančios Palėvenės vienuolyno atgaivinimo reikalais, sukūrimas. Kupiškio dekanas Rimantas Gudelis akcentavo, kad labai svarbu, kokia bus to objekto funkcija ir žmogus, kursiantis projektą ir kuruosiantis jo įgyvendinimą. Reikėtų atsiklausti ir vietinės bendruomenės, ką vienuolyne norėtų turėti. Tačiau svarbu nepamiršti ir to, kad Palėvenės vienuolyno kompleksas – vienintelis Šiaurės Lietuvoje, todėl jau yra svarbus objektas ir rajonui, ir visai apskričiai.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video