2024/09/22

Vyriausybės atstovas apskrityje žada iš Savivaldybės išreikalauti pinigų

Tiek Kupiškio, tiek ir kitos apskrities savivaldybės ne taip jau retai elgiasi ne pagal įstatymus, o kartais juos net ir sąmoningai pažeidinėja. Taip bent jau mano Vyriausybės atstovas Panevėžio apskrityje Leonas Alesionka. Jis sugalvojo naują būdą, kaip reikėtų drausminti įstatymų nesilaikančius valdininkus.

Jau senokai rajono Savivaldybė ginčijosi su Vyriausybės atstovu dėl Savivaldybės gydytojo darbo. Šį klausimą iškėlė dabar jau buvęs rajono Savivaldybės tarybos narys Vytautas Mockus, šiuo metu dirbantis Vilniuje.

Teisingumas atstatytas, bet neteisėto sprendimo pasekmės liko

Dabar pagaliau visi taškai sudėti – teismas tarė paskutinį žodį, o Vincas Dražba nebedirba buvusiose pareigose. Atrodo, ką čia ir bepridursi, tačiau L. Alesionka mano, kad įstatymų nesilaikančias savivaldybes reikėtų pamokyti, kad ateityje nebekiltų noras sąmoningai nesilaikyti įstatymų.

L. Alesionka „Kupiškėnų mintims“ pasakojo, kad V. Dražba buvo įdarbintas dar tada, kai jis nebuvo Vyriausybės atstovu. Gydytojas buvo įdarbintas puse etato. Jį įdarbinant buvo pažeistas ne vienas įstatymas.

Pasak L. Alesionkos, tuo metu dirbusi Vyriausybės atstovė šią neteisėto įdarbinimo istoriją žinojo, bet pasidavė tuometinio Kupiškio r. mero įkalbinėjimams ir užmerkė akis. Jei tada Vyriausybės atstovė būtų principingesnė, ta istorija nebūtų taip ilgai užsitęsusi.

L. Alesionka sakė, kad jam retokai tenka revizuoti seniai priimtus sprendimus, bet yra buvę, kad reikėjo atšaukti net penkerių ar šešerių metų senumo nutarimus.Vyriausybės atstovui rankų nepančioja senaties terminai. Pasak jo, Vyriausybės atstovui yra deleguoti įgaliojimai atstatyti teisingumą ir likviduoti neteisėtų sprendimų pasekmes.

Vyriausybės atstovas sakė, prieš V. Dražbą nieko neturintis, bet žmogus buvo įdarbintas nei šiaip, nei taip. Įsiaiškinęs, kad Kupiškio valdžia gydytoją įdarbino neteisėtai, L. Alesionka raštu ją apie tai informavo, bet administracija atsisakė nutraukti sutartį su darbuotoju. Teko kreiptis į teismą. Bylinėtis reikėjo kelių instancijų teismuose, bet visur buvo patvirtinta, kad įdarbinimas neteisėtas.

L. Alesionka nemano, kad dabar, kai V. Dražba nebedirba buvusiose pareigose Savivaldybėje, tą istoriją jau reikėtų pamiršti. Viena yra priversti savivaldybes paklusti įstatymams, bet kaip reikia išreikalauti, kad būtų atlyginta žala valstybės biudžetui?

Skaičiuoja ne tik V. Dražbos pinigus

Jeigu pagaliau visiems buvo įrodyta, kad gydytojas V. Dražba buvo įdarbintas ir dirbo neteisėtai, tai, vadinasi, jis ir atlyginimą gavo neteisėtai. L. Alesionka dar negalėjo pasakyti, kiek pinigų buvo neteisėtai išmokėta, nes jo komanda dar tebeskaičiuoja. Dabar artėja krizė, kuri daugiau ar mažiau palies Lietuvą, todėl biudžeto pinigų niekam nevalia eikvoti. Kažkas turi atsakyti už neteisėtai išleistus pinigus.

L. Alesionka žada neteisėtai išmokėtų pinigų paieškoti visoje apskrityje. Štai Pasvalyje neseniai neteisėtai vienoje įmonėje buvo įdarbintas žmogus, prieš tai dirbęs administracijos direktoriumi. Nors Pasvalio vadovai ir nenorėjo pripažinti, kad pasielgė neteisėtai, bylą teisme pralaimėjo. Tam žmogui, L. Alesionkos duomenimis, spėta neteisėtai išmokėti apie 40 tūkstančių litų (skaičiai dar tikslinami).

Pažeidimų užfiksuota ir Rokiškio r. savivaldybėje. Pasak L. Alesionkos, dar praėjusios kadencijos metu ten buvo nepagrįstai mokamas priedas administracijos direktoriui. Tas priedas buvo pakankamai didelis. Rokiškėnai irgi nenorėjo sutikti, kad yra neteisūs, bet teismuose taip pat pralaimėjo.

Pažeidimų buvo užfiksuota ir Panevėžio miesto savivaldybėje.

Vyriausybės atstovas mano, kad neteisėtai išmokėti pinigai privalo sugrįžti į biudžetą. Jis sakė, kad kreipsis į naująjį Seimą ir prašys, kad toms savivaldybėms, kurios neteisėtai mokėjo pinigus, būtų nubrauktos lėšos nuo tos biudžeto dalies, kuri skirta administracijos darbuotojų atlyginimams mokėti. Pasak jo, kai merui ar administracijos direktoriui iškils grėsmė gauti mažesnius atlyginimus, neteisėtai duodamų kitiems pinigų smarkiai sumažės.

Nutaręs rimtai kovoti su vis dar pasitaikančiomis blogybėmis L. Alesionka tikisi, kad naujasis Seimas, kuris nuolat kalba apie taupymą, jo iniciatyvą palaikys.

L. Alesionka sako, kad yra įsitikinęs, jog kai kurios savivaldybės priimdamos tokius miglotus sprendimus piktnaudžiauja žinodamos, kad bylos teismuose nagrinėjamos labai ilgai. Per tą laiką kokiam nors savo partiniam „chebrantui“ galima sumokėti nemažai pinigų, o po to, kai teismas atstato teisingumą, išmokėtų pinigų vis tiek nereikia grąžinti. Tai yra ydinga praktika, todėl ją būtina pakeisti.

——-
Autorius: Gintaras JURGĖLAS

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video