2024/09/22

Už ką Rima Gatautienė nusipelnė gėlių?

Koks yra svarbus ketvirtus metus veikiantis kooperatyvas “Pieno puta„ aplinkinių rajonų ūkininkams, parodė ir praėjusį šeštadienį Kupiškio kultūros centro salėje įvykęs 1200 narių įgaliotų atstovų, taip pat ir panorusių jame dalyvauti stebėtojais pačių narių susirinkimas. Salė buvo pilnutėlė.

Nors šio kooperatyvo administracijos direktore laikinai dirbanti Jūratė Dovydėnienė, kai kurie valdybos nariai buvusiems svečiams vėliau tvirtino, jog labai sudėtinga sukviesti sprendimus galintį priimti susirinkimą, tačiau šį kartą pavyko, nes iš kooperatyvo nariams atstovaujančių 143 atstovų buvo užsiregistravę 112. Rodės, ko ir benorėti, šis susirinkimas jau tikrai galės išspręsti darbotvarkėje numatytus klausimus.

Susirinkimą pradėjusi valdybos narė Rima Gatautienė pasiūlė ir jo pirmininką – Vytautą Klidzią. Tačiau buvo prisiminti demokratinio valdymo pagrindai iš salės pareikalauta, kad pirmininkas būtų renkamas iš kelių kandidatų. Balsavimas lėmė, kad jį vestų laikinoji direktorė J. Dovydėnienė.

Darbotvarkė susidarė ilga, tačiau iš visų klausimų esminis buvo – palikti toliau dirbti

kovo mėnesį išrinktą kooperatyvo “Pieno puta„ valdybą ar šią atstatydinti ir rinkti naują, juolab kad antras mėnuo nerimsta aistros dėl

kone slapčiomis atleisto iš darbo buvusio direktoriaus Vyginto Dragūno, buhalterės Romos Poškienės. Dėl tokio valdybos nesiskaitymo su kooperatyvo narių atstovais ir visais nariais protestuojančiųjų iniciatyva jau vyko susirinkimas- mitingas spalio pabaigoje. Šį kartą jau ryžtasi konkretiems sprendimams.

Kultūros centro salė buvo išsinuomota nuo 10 iki 13 val. Apie ribotą laiką nuolat perspėjinėjo susirinkimo pirmininkė J. Dovydėnienė. Tačiau kad būtų labai branginamas tas laikas, jo dalyviai negalėjo tvirtinti. Antai net reglamentas pasisakymams, kurių tikėtasi daug, nebuvo nustatytas. Todėl ir vietoj valdybos pirmininko Tomo Četvergo, nors jis susirinkime dalyvavo, pateikusi ataskaitą valdybos narė Danutė Einorienė taip piktnaudžiavo laiku, kad salė ją paprasčiausiai “nušvilpė„. Negailėta minučių ir svečių palinkėjimams dirbti sutartinai, nors reikėjo spręsti esminį darbotvarkės klausimą – dėl valdybos.

Pasak pasidalijusiųjų mintimis iš šio susirinkimo, nes žiniasklaidai nebuvo leista dalyvauti šiame renginyje, įgaliotų asmenų balsavimas lėmė, jog būtų atstatydinta nuo šių metų kovo mėnesio dirbanti kooperatyvo valdyba ir suformuota nauja.

Pagal narių skaičių Kupiškio, Biržų rajonų pieno gamintojai valdyboje turi po tris atstovus, pasvaliečiai – du, rokiškėnai, uteniškiai ir zarasiečiai – po vieną. Iš jų renkamas ir valdybos pirmininkas. Tačiau niekas nedraudė į balsavimo biuletenius įrašyti ir daugiau kandidatų. Tad balsų skaičiavimo komisijos laukė nelengvas įvairiausių rašysenų šifravimas, o čia jau baigėsi ir salėje buvimo laikas. Skaičiuotojai pusvalandžiui įsikūrė fojė ir triūsė apsupti kelių šimtų žmonių. Tačiau ir iš čia su visais balsavimo biuleteniais turėjo nešdintis, nes pradėjo rinktis salėje įvyksiančio svarbaus renginio dalyviai. Ką darys – atvyko į kooperatyvo administracijos patalpas, kol vėl pasiruošė šiam darbui, kol sumavo pokario metų priemonėmis, dar visą valandą užtruko. Pagaliau atsiduso ir kantriausiai laukusiems ryžosi pranešti, jog jiems į rankas buvo patekę 123 balsavimo biuleteniai.

Taigi tuo visas kelias valandas tęsęsis susirinkimas ir baigėsi: vietoj registratorių išduotų 112 balsavimo biuletenių atsirado 123. Vadinasi, naujos valdybos rinkimai negaliojantys. Tokio fakto akivaizdoje žmonės žvelgė į nepriklausomu teisininku prisistačiusį asmenį. Ką gi naujesnio jis galėjo pasakyti – teks šaukti susirinkimą dar kartą. Senosios valdybos narių, kai kurių administracijos darbuotojų tuoj pat užsiminti, jog trečiąjį susirinkimą teks rengti Vabalninke, kuriame patalpą galės išsinuomoti nors ir visai parai, kad pagaliau vieną kartą visi išsišnekėtų ir vis dėlto išsaugotų kooperatyvą, o valdybą galima ir sudrausminti, ir pakeisti.

Tačiau ir šį kartą susirinkimas ne be rezultatų. Vis dėlto buvo nuspręsta atstatydinti nepriimtinais metodais pradėjusią dirbti valdybą.

Už drąsą su tuo nesitaikstyti, inicijuoti ir ankstesnį, ir pastarąjį susirinkimus padėkota ir įteikta gėlių valdybos narei R. Gatautienei. Tačiau jeigu būtų pripažinti galiojantys naujosios valdybos rinkimų rezultatai, tai, korespondentės žiniomis, ši ūkininkė iš Salamiesčio nebūtų į ją patekusi, nors kupiškėnai jos kandidatūrą buvo įrašę pirmąja. Mat atstovų į valdybą rinkimų tvarka tokia: siūlo kraštiečiai, o renka visų rajonų narių atstovai.

——-
Autorius: Eleonora VAIČELIŪNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video