2024/09/22

Po ketverių metų – apie kooperatinio valdymo esmę

Pagal visuomenei pateiktą informaciją, praėjusį ketvirtadienį, 10 val., Kupiškyje, Gedimino gatvėje, ties 34-uoju namu, kuriame yra kooperatyvo „Pieno puta“ administracijos patalpos, turėjo vykti šio kooperatyvo nemažo pulko narių mitingas.

Išsinuomojo salę

Skelbtuoju laiku jokio šurmulio čia nebuvo, tačiau grupelė žmonių, iš kurių mitingo rengėjai norėjo išgirsti atsakymus į jiems rūpimus klausimus, pasuko kultūros centro link. Jie eidami šaipėsi iš tokio dalies kooperatyvo narių sumanymo, viena moteris ironizavo: „Mitinguotojų tiek daug suvažiuos, kad ir aplinkinės gatvės bus prikimštos automobilių“… Tačiau tokios kalbos kiek pritilo, kai pamatė, jog kultūros centro erdvi mašinų stovėjimo aikštelė jau pilna automobilių, o šio pastato didžiojoje salėje renginio pradžios laukė per šimtas iš kaimų atvykusių žmonių.

Susirinkimą pradėjusi „Pieno putos“ kooperatyvo valdybos narė Rima Gatautienė paaiškino, jog leidimo mitingui surengti gatvėje jo iniciatoriams nepavyko gauti, siuntinėjimai iš Savivaldybės į policijos komisariatą ir atgal paakino, kad reikia išsinuomoti patalpą.

Prireikė trijų valandų

Vėliau tikriausiai pripažinta, kad tai buvo net racionalesnis sprendimas, nes gatvėje tikrai nebūtų galėję kone tris valandas diskutuoti – prisiminti buvusių pašnekesių nuobiras, paaukotas pastangas tokiam dideliam kooperatyvui sukurti ir tai, kad šiuo metu yra atsidūrę situacijoje, kai ir nebe aišku, kuo kooperatinė bendrovė skiriasi nuo privačios įmonės, nors ir pastarajai privalu tvarkytis pagal Darbo įstatymą ir kitas teisines normas.

Diskusijos dalyviai reikalavo paaiškinti, kokių blogybių kooperatyvui pridarė prieš tris mėnesius naujai, trejų metų kadencijai, perrinktas direktorius Vygintas Dragūnas, bei vyriausioji buhalterė Roma Poškienė, kad „Pieno putos“ valdybos posėdyje, įvykusiame šių metų spalio 23 dieną, nuspręsta atsisakyti jų paslaugų. „Jeigu žmogus atleidžiamas iš darbo, vadinasi, iš jo pusės kažkokios kaltės, už kurią turėtų atsakyti, esama, o dabar – pačios sutikimu, – šūkčiojo žmonės ir iš salės dėl vyr. buhalterės R. Poškienės situacijos. – Juk čia pat metų ūkinės-finansinės veiklos balansas. Direktoriui ir vyr. buhalterei teks priskaičiuoti nemažas išeitines išmokas, nes jiems už darbą mokėti vis dėlto ne minimumai?“ – klojo savo priekaištus valdybai, jos pirmininkui Tomui Četvergui savo rūpesčius žmonės.

Pavojus – valdymo pamatuose

Bet tokie klausimai buvo tarsi balanėlės vis didesnei liepsnai – šį kartą pavojaus ženklo – ugniai įžiebti.

Kalbėjusiųjų tvirtinimai, kad kooperatyvo direktoriaus, vyr. buhalterio atleidimo klausimai minėtame valdybos posėdyje atsidūrę tarp eilinių reikalų, akivaizdžiausias įrodymas, jog visai nepaisoma kooperatinės bendrovės įstatų, kurie numato, kad žmonėms aktualius sprendimus priima visuotinis narių arba jų įgaliotinių susirinkimas. Labai prajuokino salėje buvusiuosius ir toks valdybos pirmininko T. Četvergo paaiškinimas, kad praktikuojama nutarimus priimti ir su valdybos nariais pasikalbėjus telefonu.

Visus reikia mokyti valdymo

Kooperatyvo „Pieno puta“ valdybos vadovams ir šiuo metu laikinai direktorės pareigas einančiai Jūratei Dovydėnienei (apie tokius pasikeitimus kooperatyvo administracijoje mūsų laikraštyje jau rašyta) tikriausiai buvo kiek netikėta, kad salėje bus ir svečių iš toliau – Žemės ūkio rūmų direktorius Egidijus Urbonas, iš Plungės atvykęs „Pieno gėlės“ kooperatyvo pirmininkas Andriejus Stančikas. Pastarasis svečias bene įtaigiausiai kalbėjo apie tai, ties kokia pavojinga riba yra atsidūręs savo veiklos išplėtojimu gerokai žemaičius pralenkęs, Aukštaitijoje per ketverius metus tapęs pienininkystės verslu užsiimančių ūkininkų viltimi „Pieno putos“ kooperatyvas. Nesiskaitymas su eilinių kooperatyvo narių ar jų atstovų nuomone įvertinant samdomų darbuotojų tinkamumą užimamoms pareigoms, tendencija nevarginti eilinių narių derybiniais reikalais prie gero nepriveda. Aštuntus metus „Pieno gėlės“ kooperatyvo valdybos pirmininku dirbantis A. Stančikas sakė, jog žemės ūkio produkcijos gamintojų kooperatyvų valdymo organams turi būti būdinga atvirumas, o to dalyko, svečio nuomone, „Pieno putai“ pastaruoju metu, atrodo, ir pristigę.

Tai buvo pabrėžta ir daugelio kitų kalbėjusiųjų – susirinkimui pirmininkavusio Eugenijaus Nako, buvusios pieno tiekėjos Danutės Palaimienės, Vytauto Klidzio, Pieno gamintojų asociacijos rajono skyriaus pirmininkės Danutės Adamonienės bei kitų. Kooperatyvo nariai nustebo sužinoję, kad valdyba ruošianti dokumentą kažin kokioms komercinėms paslaptims nuo jų įteisinti.

Valdybos pirmininkas išskubėjo kitur

Susirinkimo dalyviai nebuvo patenkinti „Pieno putos“ valdybos pirmininko T. Četvergo, išskubėjusio iš šio renginio, pastarajam tik įpusėjus, laikinosios kooperatyvo direktorės J. Dovydėnienės paaiškinimais. Salėje buvusių žmonių reikalavimas direktorei buvo vienintelis – artimiausiu metu sušaukti „Pieno putos“ kooperatyvo narių visuotiną ar jų įgaliotinių susirinkimą, kuriame būtų be jokių išsisukinėjimų informuojama apie pastaruosius valdybos, vadovaujamos T. Četvergo, sprendimus. Taip pat perspektyvas pieno gamintojų kooperatyvui, turinčiam1200 narių, padariusiam per milijoną litų investicijų, veiklai plėtoti.

Susirinkime dalyvavęs ir save šiuo metu buvusiuoju kooperatyvo „Pieno puta“ direktoriumi įvardijantis V. Dragūnas sakė, jog tikrai neketino kažin kiek metų šias pareigas užimti, tačiau toks netikėtas atleidimas iš darbo – signalas, jog kooperatyvo valdymo pagrindas – eilinių narių nuomonė – jau kliba.

Kupiškio rajono meras Jonas Jarutis irgi pabrėžė: su nerimu stebintis „Pieno putos“ kooperatyve susiklosčiusią situaciją. Gerai, kad jai išsiaiškinti ieškoma būdų.

——-
Autorius: Eleonora VAIČELIŪNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video