2024/09/22

Atstovo iš Panevėžio kritiką pavadino vitaminu

Penktadienį kultūros centro vitražų salėje įvykusiame Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos (LASS) Kupiškio skyriaus narių susirinkime kritiškai įvertinta ataskaita, išrinktas naujas vadovas.

Nuo dabar šis darbas patikėtas Aušrai Pašakarnienei.

Ji yra šios nevyriausybinės organizacijos paslaugų dienos centro socialinė darbuotoja.

Beje, ir patikėtame visuomeniniame darbe A. Pašakarnienė nebe naujokė. Šių metų pradžioje iš pirmininko pareigų atsistatydinus per dešimt metų juo buvusiam Zenonui Armonui, darbas buvo pavestas aukštąjį neuniversitetinį išsilavinimą turinčiai specialistei.

Tačiau šiame susirinkime jos ataskaitą išklausęs Panevėžio-Utenos regionų LASS centro direktorius Aloyzas Vilimas pabrėžė, kad buvo galima nuveikti ir daugiau, sužinoti, kokios paramos žmonėms su regėjimo negalia labiausiai reikia, stengtis jiems padėti.

Pastaruoju metu šiai sąjungai priklauso 44 rajono gyventojai, naujai įstojo tik vienas. Bendradarbiaujant su seniūnijose dirbančiais socialiniais darbuotojai įmanoma sukaupti tikslesnių duomenų, kokiam skaičiui regėjimo neįgaliųjų turėtume gerinti jų gyvenimo kokybę bei dažniau juos suburti.

Prieš keletą metų LASS Kupiškio skyrius, gavęs paramos ir iš rajono Savivaldybės, pradėjo teikti savo nariams skalbimo, prausimosi, masažo paslaugas. Įsigytas ir kompiuteris, reikėtų, kad pastaruoju naudotis išmoktų daugiau organizacijos narių.

Lietuvos aklųjų bibliotekos Panevėžio filialo vedėja Aldona Galadauskienė, anksteniais metais vis pagirdavusi kupiškiečius už žingeidumą, naudojimąsi jiems skaityti pritaikytomis priemonėmis, ši kartą irgi pabrėžė, jog į Kupiškio viešąją biblioteką pristatomais leidiniais naudojasi tik vienas kitas aklasis ar silpnaregis, nors aparatų įrašams klausytis tikrai nestinga.

Viešnia paminėjo patį uoliausią įgarsintų tekstų klausytoją. Tai Napoleonas Algimantas Palionis iš Miškonių kaimo. Jam įteikta Aklųjų bibliotekos dovanėlė – diskas su muzikiniu įrašu.

Pašnekintas N. A. Palionis sakė, jog skaito tik laisvalaikiu, nes ūkelyje darbų netrūksta. Namuose šiam vyrui jokios globos nereikia, nors ir visiškai nemato, tačiau yra savarankiškas.

Jis pasakojo, jog iš anksto teko susitaikyti su jo laukiančia neregio lemtimi. Todėl ir specialiuose kursuose mokytasi, kad neprarastų laimės darbuotis. „Kasmet priruošiu rėmelių koriams, priskaldau krūvas malkų, pridarau įnagiams kotų, neseniai pirtelei naujas grindis įdėjau“, – vardijo Napoleonas savo užsiėmimus.

Šios nevyriausybinės organizacijos pirmininkei, tarybai ir visiems nariams aktyvesnės veiklos linkėjo susirinkime dalyvavęs rajono meras Jonas Jarutis, „Sodros“ rajono skyriaus direktorė Gražina Tonkienė. Kalbėjusieji sąjungos nariai naujajai pirmininkei patarė išsakytą kritiką nuryti kaip vitaminą. Reikalingos informacijos susirinkusiems pateikė iš Vilniaus atvykęs Vartotojų teisių gynimo centro pirmininkas Paulius Mereckas.

Renginio dalyviams muzikinę programėlę padovanojo Kupiškio Lauryno Stuokos-Gucevičiaus gimnazijos Raudonojo Kryžiaus organizacijos savanorės Greta Kacinauskaitė, Eglė Drebickaitė ir Erika Liaudinskaitė.

——-
Autorius: Eleonora VAIČELIŪNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video