2024/09/22

Bendro naudojimo keliukai prie Lėvens tvenkinio bus visiems atviri

Skundams dėl to, kad ne visi mirtingieji gali laisvai prieiti ir privažiuoti prie Kupiškio marių (Lėvens tvenkinio) pasiekus ne tik Savivaldybę, bet ir Seimą bei Prokuratūrą, Savivaldybės administracijos direktoriaus įsakymu rajone buvo sudaryta komisija, kuri turėjo pasižvalgyti marių pakrantėje ir ištirti realią situaciją.

Komisijos dėl užtvarų ir kelio ženklų, draudžiančių privažiavimą prie Lėvens tvenkinio, įrengimo teisėtumo įvertinimo nariai: Panevėžio apskrities viršininko administracijos Žemės tvarkymo departamento Kupiškio rajono Žemėtvarkos skyriaus vedėja Marija Bidlauskienė, Kupiškio seniūnijos seniūnas Julius Vytautas Semėnas, Savivaldybės Urbanistikos ir ekologijos skyriaus specialistė Virginija Bružienė, Medžiotojų ir žvejų draugijos Kupiškio skyriaus pirmininkas Bronislovas Domža šiuo metu jau yra viską apžiūrėję ir savo išvadas pateikę Savivaldybės administracijos direktoriui Žilvinui Aukštikalniui.

Ženklai stovi neteisėtai

Pasak J. V. Semėno, marių pakrantės apžiūrėtos šių metų rugsėjo 23 d. Apžiūroje dalyvavo ne tik komisijos nariai, bet ir mero pavaduotojas Aidas Mikėnas. Iš viso rasta 7 neleistinai pastatyti draudžiamieji kelio ženklai ir užtvarai, kurie labiausiai neparankūs žūklės mėgėjams ir medžiotojams.

Komisijos nuomone, Aukštupėnų k., valčių elingo link, yra eismą draudžiantis ženklas su laiko ribojimu. Čia reikėtų leisti važiuoti visą parą tik ribojant greitį. Taip pat elingo teritorija turėtų būti apšviesta visą parą, sezono metu reikėtų pailginti tualeto darbo valandas.

Už Aukštupėnų kaimo, pavažiavus apie 150 m, yra kelias į kairę. Ten irgi neteisėtai pastatytas eismą draudžiantis kelio ženklas, kadangi tas kelias yra bendro naudojimo. Kelio užtvaras ar kitokį įspėjamąjį ženklą apie privačią valdą galima statyti tik prie sodybos sklypo ribos.

Kitą neleistinai pastatytą kelio ženklą komisija rado Pajuodupės kaime, prie įvažiavimo į UAB „Bočiupis“ (sukant į kairę ir į dešinę) nuomojamos vilos. Ta kelio atkarpa čia irgi yra bendro naudojimo.

Važiuojant per Pajuodupės kaimą, buvusios siurblinės prie marių link yra kelio užtvaras ir eismą ribojantis kelio ženklas. Pasak M. Bidlauskienės, šioje vietoje yra paliktas laisvos valstybinės žemės ruožas tarp privačių sklypų tiesti bendro naudojimo keliui nuo jo pamariu iki Uošvės liežuvio ir jo sujungimui su privažiavimu prie vilos. Todėl užtvarą ir minėtą kelio ženklą iš čia reikia nuimti.

Dar vienas neleistinas kelio ženklas rastas tarp Vėžionių k. ir Bagdonių k., prie Valentino Beinorio sodybos kairėje pusėje, marių link. Jis irgi riboja važiavimą bendrojo naudojimo keliu.

Neteisėtai pastatytas kelio ženklas rastas ir už Jutkonių k., pasukus į kairę ir pravažiavus Ožkalaukio upelį, už 400 m nuo jo sukant į dešinę.

Reikia valčių prieplaukų

Komisijos nariai išsakė nuomonę, jog reikėtų tartis su siurblinės ir transformatorinės sklypų savininkais, kad jie leistų pakrantėje įrengti valčių nuleidimo į vandenį vietą. Tokios valtininkams patogios vietos turėtų atsirasti Vėžionių k. pirmojoje rekreacinėje zonoje. Iš čia, J. V. Semėno siūlymu, turėtų būti išvežtas stūksantis ir mažai jo savininkų naudojamas vagonėlis. Dėl to kalbėtasi su rajono Neįgaliųjų draugija. Seniūnas taip pat pasiūlė nuimti kelio užtvarą Drūlėnų k., kur baigiasi senasis kelias, o toje vietoje įrengti dar vieną valčių nuleidimo į vandenį vietą.

Ž. Aukštikalnis informavo, kad visi septyni neleistinai pastatyti kelio ženklai, jo įsakymu, suderinus su seniūnu, artimiausiu metu bus nuimti. Taip pat bus sutvarkytas apšvietimas prie elingo, kad šviesu ten būtų ir naktį.

Dėl valčių nuleidimo į vandenį vietų įrengimo, automobilio stovėjimo aikštelės ir kelio sutvarkymo prie tilto į Uošvės liežuvį, pasak direktoriaus, reikės parengti projektą. Tai jau kitų metų darbai. Tiesa, vienos valčių nuleidimo į vandenį vietos įrengimą galima bus įtraukti į šiuo metu įgyvendinamą kartu su latviais projektą, pagal kurį kitąmet bus tvarkomi, tiesiami takai ir keliai palei marias.

Paklausus, kaip bus išspręstas apvažiavimo apie marias klausimas ties ta vieta, kur yra privati Mažeikių valda, Ž. Aukštikalnis atsakė, jog ir ten, ir kitose vietose, kur planuojami darbai gali paliesti ir privačias valdas, bus kalbamasi su jų savininkais ir tikimasi, kad pavyks geranoriškai tuos klausimus išspręsti.

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video