2024/09/22

Būsimam prekybos centrui

Ketvirtadienį po pietų rajono savivaldybės posėdžių salėje sukviestame pasitarime dėl prekybos centrų Kupiškyje išdėstymo Savivaldybės administracijos direktorius Žilvinas Aukštikalnis nusistebėjo, kad, be Urbanistikos ir ekologijos skyriaus darbuotojų, subėgusių žurnalistų ir, žinoma, atstovų, suinteresuotų, kad Kupiškyje iškiltų dar vienas prekybos centras, daugiau nė vienas miesto gyventojas ir nepasirodė, nors pavasarį prieštaraujančių tokiam sprendimui erzelio būta.

Tačiau vėliau paaiškėjo, jog ir gerai, kad niekas su kokiais nors prieštaravimais bei reikalavimais ir neatėjo, nes užregistravus juos, kaip reikalaujama pagal projektų svarstymo tvarką, į tos nuomonės pagrįstumą ar ne jos autoriui turėtų būti asmeniškai atsakyta per mėnesį. Tad ir taip susigrūdantys ruošimosi šiai statybai reikalai dar labiau strigtų.

O iš tikrųjų, ko tie piliečiai turėjo į tą aptarimą rinktis, nes buvo kviečiama ne konkrečiam reikalui, dėl prekybos centro numatomo statyti Kupiškyje, Gedimino, Kranto ir Užkapio gatvių teritorijoje, o daug platesniu klausimu – Kupiškio miesto ir rajono didžiųjų prekybos įmonių išdėstymo specialaus plano (papildymo). Dažnam atrodytų, jog tai svarstytina ne paprastiems žmoneliams, o politikams.

Buvusio šimtmečio senumo kaimelio kone Kupiškio centre teritorija, apibrėžta trimis gatvėmis, nuo šių metų pavasario, astrologų terminologija – naujame ženkle, šiuolaikiškos statybos. Tačiau vis su kliuviniais.Įsigytų sklypų valdytojas UAB „Baltisches Haus“, gavęs leidimą statiniams griauti, taip įsibėgėjo, kad be atskiro leidimo šią teritoriją pradėjo ruošti ir statybos darbams. Tačiau statybų vadovas buvo įspėtas ir teko rūpintis tokiems darbams reikalingų dokumentų. Tad šį kartą UAB „Romas ir Virgis“ projektuotoja Lolita Šeduikytė Savivaldybės administracijos žmonėms ir vietinės žiniasklaidos atstovams aiškino, jog šiuo metu svarbu gauti visuomenės pritarimą, kad toks objektas Kupiškio centre galimas ir reikalingas.

Tariamos diskusijos kitas etapas – detaliojo planavimo projekto pristatymas. Jo aptarimo data visuomenei jau paskelbta, tačiau vėliau korespondentė nugirdo, jog toji data gali keistis. Mat pastaruoju metu paaiškėjo, kad detaliojo planavimo projekto autoriui gali tekti daryti nemažai pakeitimų, laimė, būsimo objekto aplinkinių gyventojų labui.

Nors architektė L. Šeduikytė sakė, kad jos prie brėžinių darbuotasi turint omenyje, jog naujojo prekybos centro plotas sieksiąs 2,7 tūkstančio kvadratinių metrų, tačiau pastarajame pasitarime dalyvavęs UAB „Baltisches Haus“ statybų vadovas Artūras Tigrūdis sakė, jog modeliuojamas prekybos centras šioje vietoje tikriausiai užimsiąs ne daugiau kaip 1500 kvadratinių metrų teritorijos. Kadangi pastatas būsiąs mažesnis, negu iš pradžių manyta, tai gyventojams daug palankiau galės būti sprendžiami ir mašinų stovėjimo aikštelės, skiriamosios žaliosios juostos formavimas.

Iš Vilniaus atvykęs A. Tigrūdis sakė, kad šio objekto statyba iš bendrovės pareikalaus nemažų investicijų Kupiškio miesto gerovei.

Pastaraisiais metais Kupiškyje įvairių prekybos tinklų pastatyti penki stambūs prekybos centrai – Kraštiečiuose, miesto šiaurinėje dalyje, du centre, jį skiriančios Kupos upės dešiniajame krante. Šeštasis būsiąs Gedimino ir Krantinės gatvių sankirtoje.

Miesto plėtojimo projekte yra numatyta vieta prekybos centrui ir Povilo Matulionio gatvėje, ir dar vienam Kraštiečių mikrorajone. Tad kada nors gali būti aštuonios maisto prekių su atitinkamų pramoninių prekių skyriais parduotuvės. Kiekvienam tūkstančiui miesto gyventojų – po parduotuvę. O rajono gyventojų atžvilgiu – vienas didelis prekybos centras – 3000 gyventojų.

Savivaldybės administracijos direktoriaus Ž. Aukštikalnio minėtame projekto aptarime išsitarta, jog būti ar ne Kupiškyje „IKI“ daug lems ir gyventojų nuomonė, o galiausiai rajono Tarybos sprendimas.

Tačiau šitoji kiaurymė miesto centre vis dėlto yra problemiška. Pavyzdžiui, naujojo objekto statyba gali trukti net dešimt metų, ir pagal Statybos įstatymą miesto šeimininkai turėtų su tokia padėtimi taikstytis.

——-
Autorius: Eleonora VAIČELIŪNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video