2024/05/18

„Rudens gėrybių“ mugės garsas plačiai sklinda

„Laimėtos prizinės vietos už sodybos tvarkymą rajone ir apskrityje paskatino mus ir toliau kuo išradingiau plėtoti aplinkos grožį. Iš kupiškėnų mugės irgi negrįšime tuščiomis“, – dalijosi mintimis vabalninkiečiai Violeta ir Petras Kuodžiai, apžiūrinėdami įvairiausių želdinių sodinukus.

„Buvom girdėję, kad Kupiškyje vykstanti rudens gėrybių paroda-mugė būna graži šventė, o dabar ir savo akimis įsitikinome“, – negailėjo pagyrimų renginio šeimininkams anykštiečiai Vida ir Eligijus.

Šiaulietė Rima Bernotavičienė, prekiavusi dekoratyvinių augalų sodinukais, pabrėžė, kad jos prekės čia paklausios.

Nėra ko stebėtis, jog Kupiškio technologijos ir verslo mokyklos (KTVM) tradicinis renginys „Rudens gėrybės“ žinomas ir aplinkinių apskričių, net iki Kauno, verslininkams, amatininkams, sodų bei daržų gėrybių augintojams ir pirkėjams. Tas garsas, pasak šios mokyklos direktoriaus Bronislavo Rimkaus, atidariusio praėjusį šeštadienį tradicinį renginį „Rudens gėrybės – 2008“, pasiektas daugiau kaip per dešimt metų. Tai yra jų visų darbuotojų ir moksleivių tematinis renginys, tačiau kaskart netrūksta jame ir kūrybinių naujovių.

Korespondentės šnekintų žmonių pastebėjimu, šiemetiniame KTVM renginyje nei eksponatais, nei prizais nesireklamavo ūkininkus aptarnaujančios firmos, tačiau stebino pamokos, jog ir sunkiu ekonominiu laikmečiu darbštuoliai ne dejuoja, o varo pasirinktąją vagą neskaičiuodami savo laiko, kūrybos kainos bei šimtams žmonių dovanoja puikiausią šventę.

Po metų kitų savo veiklos dvidešimtmetį minėsiančios KTVM vadovai, pedagogai, profesijos mokytojai galės drąsiai tvirtinti, jog šimtai jaunuolių čia ne tik įsigijo pasirinktąsias profesijas, bet ir įgijo praktinės verslo patirties padėdami kurti visuomenei renginius. Taip pat ir supratimą, jog, ko gyvenime besiimtų, susidurs su laiko, kantrybės ir nuovokumo investicijomis.

Antai pastarojoje „Rudens gėrybių“ parodoje-mugėje patiems šeimininkams prireikė daug vietos eksponatams demonstruoti. Ir ko tik ten nebuvo – rankdarbių, įvairiausių maisto gaminių ir gėrybių iš sodo bei daržo.

Mokyklos ūkio vadovas Antanas Čiučelis sakė, jog derliaus iš daržo gali pateikti net 60 rūšių, o iš mokyklos sodo vien obuolių – 24 veislių. Imamasi iniciatyvos net atkurti kai kurias daržovių veisles. Tarkim, Lietuvoje jau buvo visai beišnykstančios margosios pupelės. Gi šiemet jų derliaus prikūlė kelis maišus. Parodoje eksponuotomis juodmargėmis ir rudmargėmis pupelėmis mugės dalyviai ne mažiau grožėjosi kaip ir 74 kilogramus ar kiek mažiau sveriančiais moliūgais, moksleivių S. Petrulytės ir S. Jatužytės iš melionių sukurta vištelių šeimynėle.

Beje, tektų pridurti, jog šios mokyklos sodo gėrybės buvo dalijamos kone veltui – obuolių kilogramas kainavo tik 20 centų. Kviečių galėjo pirkti ir maišais, ir po kilogramą. Miestelėnėms šeimininkėms šių grūdų prireikia Kūčių valgiui – šutintiems kviečių grūdamas su medaus užpilu paruošti.

Šio projekto autoriai ir mugės miestelį išstatę prekiautojai sutartinai demonstravo, kad ne kalbomis apie meilę gamtai, aplinkos grožiui, gyvūnijai užsiima, o visa tai puoselėja ir širdimi, ir įdiržusiomis rankomis.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Eleonora VAIČELIŪNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video