2024/09/22

Jungtuvės vertinamos nevienodai

Jau prieš kelis mėnesius įvyko konservatorių ir krikščionių demokratų susijungimas. Šios tuoktuvės nuo pat pradžių buvo vertinamos ne vienodai. Dabar Lietuvoje yra gausybė partijų, todėl politinių jėgų jungimasis galėtų būti vertinamas teigiamai. Kita vertus, ne vienas senasis krikdemas kalbėjo, kad tai nėra joks jungimasis. Paprasčiausiai konservatoriai “suvalgė„ dar vieną partiją, manydami, kad gali pretenduoti į jos rinkėjų balsus. Ne vienas krikščionių demokratų partijos žmogus prisiekinėjo, kad į naująjį politinį darinį nesiruošia stoti.

Kad ir kaip būtų, susijungus partijų centrams, tai turėjo padaryti ir jų skyriai rajonuose. Kupiškio rajone steigiamasis Tėvynės sąjungos ir krikščionių demokratų partijos skyrių susirinkimas įvyko rugsėjo 27 dieną. Naujai sukurtam skyriui rajone vadovaus Tėvynės sąjungos frakcijos rajono Savivaldybės taryboje pirmininkas Valentinas Beinoris. Įvykus skyrių susijungimui, naujajam vadovui „Kupiškėnų mintys“ pateikė keletą klausimų.

Kaip buvo galima tapti susijungusios partijos nariu? Ar daug rajono krikdemų pareiškė norą juo tapti?

Partijų suvažiavime buvo nutarta susijungti. Taip reikėjo padaryti ir rajonų skyriams. Tiek vienos, tiek kitos partijos nariai turėjo savo parašu patvirtinti dalyvavimą sujungtoje partijoje. Tie, kurie negalėjo dalyvauti šiame susirinkime, turės galimybę padėti parašą dar vienerius metus. Jei per metus žmogus nepareikš noro, bus aišku, kad jis jau yra nebepartinis.

Ar Jūsų partija po susijungimo padidėjo ar sumažėjo?

Galime sakyti, kad šiek tiek pagausėjo. Smagu yra tai, kad bent jau mūsų rajone nėra susipriešinimo. Kai kuriuose kituose rajonuose toks susipriešinimas yra. Gal taip ir dėl valdžios. Sudarinėjant rajonų savivaldybių darybų koalicijas, kai kur Tėvynės sąjunga ir krikščionys demokratai atsidūrė skirtingose barikadų pusėse ir iki šiol neranda bendros kalbos. Pas mus taip nėra.

Sakyčiau, yra šiek tiek kitokia problemėlė. Per tam tikrą laikotarpį dėl įvairių priežasčių krikščionių demokratų rajono skyrius iššvaistė savo iniciatyvumą. Jei mūsų partijos nariai yra daugiau susitelkę, pasirengę veikti politikoje, tai jų skyriuje buvo pastebimas abejingumas, noras nusišalinti.

Ar krikdemams rajone iki pat partijų susijungimo vadovavo Petras Remeikis?

Mes jo, kaip vadovo, prašėme bent jau pateikti skyriaus narių sąrašus. Deja, sąrašų iš jo taip ir negavome. Teko jų ieškoti Vilniuje. Bet, pasirodė, kad sąrašai yra labai seni ir netikslūs.

Pats P. Remeikis į naują junginį įstojo?

Kol kas ne. Bet mes dar šnekėsimės ne tik su juo, bet ir su kitais krikdemais.

Tai kiek rajono krikdemų pasirašė norį dalyvauti bendroje veikloje?

Steigiamajame susirinkime dalyvavo ir pasirašė tik du. Jų atstovė Rima Grybauskienė yra išrinkta naujojo skyriaus pirmininko pavaduotoja. Manau, kad asmeniškai kalbantis su krikščionimis demokratais, mūsų gretos pasipildys.

Kai paaiškėjo, kad konservatoriai jungsis su krikdemais, redakciją pasiekė kalbos, kad rajono krikdemai neis su konservatoriais, nes jiems nepakeliui su dabar jau buvusiu Kupiškio konservatorių lyderiu. Kai Vytautas Mockus išvažiavo į Vilnių ir atsisakė skyriaus pirmininko pareigų, atrodė, kad situacija kiek pasikeitė. Kaip vertinate šias aplinkybes?

Nemanau, kad čia esama kažkokios personalijų problemos. Ko gero, yra bendras politinis ar visuomeninis nusistatymas.

Kas lėmė, kad pats sutikote užimti naujojo skyriaus pirmininko pareigas? Kiek žinoma, į tą postą niekas labai nesiveržė.

Prieš jungiamąjį susirinkimą vyko keletas mūsų tarybos posėdžių. Juose ir aš pats, ir laikinasis pirmininkas Dainius Bardauskas, ir kiti sakė „ne“. Pagalvojau, kas tada bus, jei niekas taip ir nesutiks dirbti pirmininku. Juk kažkas turi imtis vadovauti bent jau iš pradžių.

Gal po Seimo rinkimų pasikeis politinė situacija? Gal vienas ar kitas žmogus jau galės perimti skyriaus pirmininko postą?

Pasikeitus pirmininkui, vadovavimo skyriui stilius kažkiek keisis?

Kiekvienas žmogus, be jokios abejonės, turi savo stilių. Tačiau tai nereiškia, kad vadovavimo stilius privalo kardinaliai keistis. Gal jis ir bus šiek tiek lengvesnis.

Jungiamajame susirinkime buvo patvirtintas ne tik pirmininkas, bet ir vicepirmininkai. Jais tapo Dainius Bardauskas, Audrius Biveinis ir Rima Grybauskienė. Esame pasirengę dirbti darnioje komandoje.

——-
Autorius: Gintaras JURGĖLAS

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video