2024/09/22

Nepriklausomybės kovas įamžinantis paminklas laukia restauratorių

Kupiškio senosiose kapinėse iš toli baltuoja 1929 m. visuomenės ir Kupiškio šaulių pastatytas paminklas kariams savanoriams, žuvusiems 1919-1920 m. kovose dėl Lietuvos laisvės. Paskutinį kartą jis buvo atnaujintas prieš aštuonerius metus. Kupiškėnas Algimantas Seibutis redakcijai atnešė nuotraukų, kuriose užfiksuota, kaip šis paminklas atrodė prieškario metais. A. Seibučio nuomone, jį restauruojant nukrypta nuo originalo. Be to, šį paminklą vėl reikėtų restauruoti. Jam buvo labai nesmagu čia atsivesti svečią iš Vokietijos. Mat paminklo tinkas suskilinėjęs.

Savivaldybės specialistas paminklotvarkai Vincas Dičkus sakė, kad paminklas už Lietuvos nepriklausomybę žuvusiems kariams savanoriams Kupiškio senosiose kapinėse buvo restauruotas 2000 m. iš valstybės gavus lėšų.Prieš tvirtinant jo atnaujinimo projektą kalbėtasi su rajono Šaulių sąjungos nariais, kitais visuomenės atstovais. Tuose svarstymuose dalyvavęs ir A. Seibutis. Restauravimui buvo parinktos medžiagos, kurios būtų kuo labiau panašesnės į autentiškas. Šio paminklo atnaujinimo projektui tuo metu pritarė ir A. Seibutis.

„Jei negalvodami pultume kiekvieną įskylimą iš karto tvarkyti, nepajudėtume su rimtesniais darbais iš vietos. Juk reikia ne šiaip sau atnaujinti pažeistas vietas, bet ir atrasti priežastis, kodėl taip įvyko. Pirmiausia yra vykdoma tokio objekto stebėsena, kad po to būtų galima kuo geriau atlikti darbus, rengiamas tų darbų projektas, – sakė V. Dičkus ir pridūrė, jog paminklas Lietuvos savanoriams buvo ne visai autentiškai restauruotas ir nepriklausomybės laikais.

Rajono Savivaldybės administracijos direktorius Žilvinas Aukštikalnis sakė, kad šis paminklas bus atnaujintas nebent kitais metais. Šiemet tam nėra lėšų. Restauravimo darbus reikia atlikti pagal visus paminklosauginius reikalavimus, nes tai yra paveldo objektas. Su paminklosaugos specialistais pasitarus jis buvo atnaujintas ir ankstesniais metais.

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video