2024/09/22

Rinkimuose pažįstami ir nauji veidai

Vyriausioji rinkimų komisija paskelbė sąrašus politikų, kurie kandidatuos į Seimą spalio mėnesį vyksiančiuose rinkimuose.

Kupiškėnų nedaug

Rajono rinkėjus labiausiai domina, kas nutarė kandidatuoti Biržų-Kupiškio ir Anykščių-Kupiškio rinkiminėse apygardose. Paskelbus sąrašus, paaiškėjo, kad kupiškėnų rinkimuose matysime labai nedaug. Biržų-Kupiškio apygardoje į Seimą bandys patekti save išsikėlęs Dangirdas Mikšys, kuris dar iki rinkimų gali būti pašalintas iš Rolando Pakso partijos „Tvarka ir teisingumas“, bei Naujosios sąjungos (socialliberalų) rajono skyriaus pirmininkas Rimantas Adomauskas.

Anykščių-Kupiškio apygardos kandidatų sąraše rajono politikų iš viso nėra. Čia žadėjo balotiruotis ilgametis Kupiškio konservatorių lyderis Vytautas Mockus, bet tada, kai jis susirado darbą Vilniuje, minčių apie ėjimą į Seimą teko atsisakyti.

Daugelis kalbintų rajono politikų sakė, kad rinkimuose nedalyvauja ne dėl vienos priežasties, bet visi įvardino pagrindinę – taip sudarytose rinkimų apygardose, kai rajonas yra suskaldytas į dvi dalis, kupiškėnams nugalėti praktiškai nėra jokių galimybių. Matyt, D. Mikšys galvoja kitaip, o R. Adomauskas į sąrašus pateko savo partijos valia.

Biržų- Kupiškio rinkimų apygardoje 12 žmonių, iš kurių, kaip jau minėjome, ir du kupiškėnai. Taip pat sudarytos rinkiminės apylinkės, kurių šioje apygardoje 32. Komisijos pirmininkas Antanas Valeckas, pasiūlytas A. Brazausko ir A. Paulausko koalicijos „Už darbą Lietuvai“. Komisijoje iš viso darbuosis 16 narių.

Anykščių-Kupiškio pirmininku tapo tos pačios koalicijos „Už darbą Lietuvai“ pasiūlytas kandidatas Vilius Juodelis. Šios apygardos komisijoje darbuosis 15 narių, nors apylinkių sudaryta daugiau – 37. Čia dėl patekimo į Seimą kovos 10 kandidatų, tarp kurių kupiškėnų nėra. Paskambinus į Anykščius, pavyko pakalbinti šios apygardos etatinį darbuotoją Vytautą Pupeikį. Pasiteiravus, kaip sekasi ruoštis rinkimams, mums atsakė, kad didelių problemų nėra, viskas ruošimosi stadijoje. Sprendžiami klausimai dėl patalpų, kai kurias iš jų reikia atnaujinti, kitos – privatizuotos, tad reikia suderinti ir t. t. Paklausus apie peršviečiamas balsadėžes, apie kurias buvo prakalbta respublikoje, V. Pupeikis atsakė, kad tokių šioje apygardoje nebus, nes tai kainuoja didelius pinigus.

Ruošiamas ir 2008 Seimo rinkimų apygardos komisijų informacijos leidinys, supažindinsiantis su kandidatų biografijomis, skelbiamos programomis. Šį leidinį numatoma platinti per apylinkių komisijas.

Vyriausios rinkimų komisijos tinklalapyje jau dabar skelbiamos kandidatų biografijos, politinių partijų atstovų pavardės. Stebėtojų sąrašai dar nesudaryti. Sukomplektuotos ir apylinkių rinkimų komisijos, kurių narių pavardes, kontaktinius duomenis taip pat galima rasti VRK internetinėje svetainėje.

Reikia tikėtis, Seimo rinkimams bus laiku ir tinkamai pasiruošta, ir visi norintieji galės atlikti pilietinę pareigą. Analitikų prognozės teigia, kad į šiuos rinkimus ateis daugiau žmonių, nes kartu vyks ir referendumas dėl Ignalinos atominės elektrinės darbo pratęsimo. Be to, šį Seimą renkant dalyvaus ir nauja piliečių karta, jau gimusi nepriklausomoje Lietuvoje. Belieka viltis, kad jaunimas neliks pasyviais stebėtojais.

Prognozes rinkėjai gali paneigti

Prognozės politikoje, matyt, yra dar slidesnis reikalas nei bandyti atspėti sportinius rezultatus. Visgi pakalbinome keletą rajono politikų, kurie nedalyvaus rinkimuose, ir pabandėme pasikalbėti apie tai, kas turi daugiausiai galimybių pakliūti į antrąjį rinkimų turą.

Apibendrinus nuomones, atrodo, kad Biržų-Kupiškio apygardoje į antrąjį turą turėtų patekti save išsikėlęs verslininkas Valdemaras Valkiūnas ir Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų atstovas Aurimas Frankas, kuris šiuo metu yra vienas iš Biržų rajono savivaldybės vadovų. Matyt, nemažai balsų surinks ir stipriausiu planetos žmogumi vadinamas Žydrūnas Savickas, bet kažin, ar jam pavyks aplenkti pirmuosius du varžovus.

Anykščių-Kupiškio apygardoje lyderiais laikomi valstiečių liaudininkų iškeltas kandidatas Antanas Baura ir neseniai į Rolando Pakso partiją įstojęs Vytautas Galvonas.

Žinoma, tai yra išankstiniai vertinimai. Sąrašuose yra nemažai „juodųjų arkliukų“, kurie gali puikiai pasirodyti rinkiminėje kovoje ir patraukliai save pateikti jų nepažįstantiems rinkėjams. Todėl tik rinkimai parodys, kam žmonės patikės Seimo kėdes ateinantiems ketveriems metams.

——-
Autorius: Gintaras JURGĖLAS, Nomeda SIMĖNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video