2024/09/22

Informavo apie pokyčius, bet liks taip pat

Vidurvasarį daugiabučių namų butų savininkus ir Savivaldybės socialinių būstų nuomininkus pasiekė informacija, jog vis dėlto atėjo metas kitaip pažvelgti į nekilnojamąjį turtą, po kurio stogu gyvenama.

Tvarkosi sutartinai, bet juridiškai neapsiforminę

Rašte priminta, jog nuo 2001 metų liepos 1 dienos įsigaliojęs LR Civilinis kodeksas reglamentuoja turtinius santykius ir numato bendrosios dalies nuosavybės valdymo formas – daugiabučio namo savininkų bendrijos, valdymo jungtinės veiklos sutarties pagrindu ir bendrojo naudojimo objektų administratoriaus skyrimą.

Su tokiu lapeliu, aptiktu savojoje laiptinėje, ir užsuko į „Kupiškėnų minčių“ redakciją gyventoja iš Šimonių. Ji pasakojo, jog pagal šią informaciją miestelyje esančių 9 ir 8 butų namų gyventojus, kurie pagal Savivaldybės administracijos paaiškinimą, atsidursią administruojamųjų padėtyje, labiausiai suglumino tai, jog už naudingąjį plotą teks papildomai mokėti po 0,42 lito už kvadratinį metrą.

Moteris komentavo: iki šiol visi gyventojai sutartinai rūpinasi namų laiptinių ir aplinkos priežiūra, atlieka nedidelius remontus, nors juridiškai bendrosios dalies nuosavybės valdymo formos nėra niekaip įforminę. Tad kam to administratoriaus?

Bediskutuodamos šia tema dar ir todėl, jog išsiaiškinome esančios labai panašiose situacijose, vis dėlto priėjome prie išvados, kad tas bet kurio daugiabučio namo gyventojų sutartinumas vieną dieną gali baigtis, juolab kad nė vienas iš jų nesutinka prisiimti bendrijos pirmininko ar atsakomybės už valdymo jungtinės veiklos sutarties vykdymą.

Ieškos įtaigesnio bendrijų propaguotojo

Savivaldybės administracijos Ekonomikos ir turto valdymo skyriaus vyresn. specialistės Adelės Birutės Šileikienės nuomone, tokiais klausimais žmonės pirmiausia turėtų kreiptis į jų skyrių. Tai būtų proga ir su kaimo vietovių daugiabučių gyventojais užmegzti pokalbį apie tai, kokios vis dėlto jų namų techninės priežiūros, renovavimo perspektyvos, nes mūsų rajone daugiabučių namų aktyvesnių bendrijų – tik viena kita.

Tačiau dėl pastarojo šimoniečių klausimo – kokią jiems bendrosios dalinės nuosavybės valdymo formą rinktis, kad išvengtų nepigaus administravimo, atsakymą išgirdau kiek netikėtą.

Nors tame informaciniame lapelyje rašoma, kad visiems rajone esantiems daugiabučiams namams (kuriuose yra 6 ir daugiau butų), juridiškai neįforminusiems bendrijos ar nesudariusiems jungtinės veiklos sutarties, numatoma paskirti bendrojo naudojimo objekto administratorių. Pasak Ekonomikos ir turto valdymo skyriaus vedėjos Marijonos Pečkuvienės, jokių žadėtų pokyčių nuo šių metų spalio 1-osios dar nebus, nes šiuo klausimu pateiktam projektui Taryba sprendimo nepriėmė.

Pašnekovės tvirtinimu, dar vis turima vilties, jog rajone esančių daugiabučių namų gyventojai labiau susidomės bendrijos valdymo formos privalumais ir net ketina ieškoti įtaigesnio tokio tvarkymosi propaguotojo.

Pastaraisiais metais rengtų mokamų seminarų poveikis buvo nedidelis, juolab kad problema tūno vietoje ne tiek dėl situacijos neišmanymo, kiek todėl, kad nėra norinčių užsikrauti vieno ar kelių gyvenamųjų namų techninės būklės ir teisingo eksploatavimo priežiūros rūpesčių nors ir už tam tikrą bendrijos mokamą atlygį.

Socialinis būstas kaime – nemokamai

Užsukusi į Šimonių miestelio pačiame centre esantį Savivaldybės medinį dviaukštį pastatą, kuriame įrengti keli socialiniai būstai, iš vieno jų gyventojo, Vytauto Vaškio, sužinojau, jog irgi, bene seniūno, buvo perspėtas, kad nuo šio rudens teks ir jam mokėti už suteiktą gyvenamąjį plotą, nors iki šiol visus penkiolika metų terūpėjo atsiskaityti už elektrą.

Nuolatinio darbo neturintis vyriškis negalėjo būti patenkintas tokia žinia, tačiau, pasirodo, ji irgi buvo per ankstyva, nes liepos pabaigoje įvykęs rajono Tarybos posėdis paliko galioti prieš trylika metų priimtą nutarimą, jog už kaimo vietovėse suteiktus socialinius būstus nuoma neimama. Užtat sutartyje su jo nuomininku numatoma sąlyga, jog paskirtąjį būstą remontuoja pats gyventojas.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Eleonora VAIČELIŪNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video