2024/05/18

Nuotykiai prie bankomatų

Banko mokėjimo kortelėmis dabar naudojasi beveik visi, tačiau iki šiol žmonėms trūksta atidumo pasiimant pinigus, o sukčiai ar tiesiog nesąžiningi veikėjai tuo netrunka pasinaudoti. Kartais policininkai išaiškina tuos, kas yra linkęs lengvai įsigyti svetimų pinigų, o kartais jiems pavyksta išsisukti, todėl pareigūnai perspėja gyventojus, kad pinigų pasiėmimo iš bankomatų procedūras būtina atlikti iki galo.

Rajono policijos komisariato viršininko pavaduotojas Linas Dovydėnas „Kupiškėnų mintims“ pasakojo, kad kaip tik šiuo metu yra nagrinėjama baudžiamoji byla, kurioje jauna moteris yra kaltinama tuo, kad iš bankomato pasiėmė svetimus pinigus.

Pasak L. Dovydėno, rajone veikiantys bankomatai yra nevienodi. „Hansabanko“ bankomatas iš pradžių išmeta kortelę, o po kokių dešimties sekundžių “išvažiuoja„ pinigai. Dažnai būna taip, kad žmogus pasiima kortelę ir pagalvoja, kad bankomatas kažkodėl nedavė pinigų. Susinervinęs žmogus nueina nuo bankomato, ir tada išlenda jo pinigai, kuriuos netrunka pasiimti kitas eilėje stovėjęs.

Kiti bankomatai iš pradžių duoda pinigus, o po to dar reikia paprašyti, kad būtų grąžinama kortelė. Dabar nagrinėjamoje byloje figūruoja būtent toks bankomatas. Žmogus, pasiėmęs pinigus, nesusigrąžino kortelės. Ją radusi jauna moteris patikrino pinigų likutį ir pasiėmė 1 200 litų.

L. Dovydėnas pasakojo, kad tuo atveju, kai žmogus pasiima svetimus iš bankomato išlindusius pinigus, traktuojama vagystė. Kai pasinaudoja svetima kortele ir tokiu būdu pasiima pinigus, tai jau yra sukčiavimas ir neteisėtas pasinaudojimas mokėjimo dokumentu. Už neteisėtą elektroninės mokėjimo priemonės panaudojimą gresia bauda, areštas arba laisvės atėmimas iki šešerių metų.

Jeigu tokį nusikaltimą padaro dar nė karto neteistas žmogus, įstatymas numato net ir susitaikymą, jei pilietis pilnai pripažįsta kaltę ir visiškai atlygina patirtą žalą. Tačiau būtina, kad nukentėjęs žmogus sutiktų su taikos sutartimi.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Gintaras JURGĖLAS

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video