2024/05/18

Apie žodžius, ištartus sodybose už gerumą

Uoginių kaimo bendruomenė rugsėjo pradžioje ketina minėti savosios veiklos dvejų metų sukaktį.

Šios nevyriausybinės organizacijos pirmininkės Zitos Kaušakienės paaiškinimu, iki tol bus baigtos įrengti bendruomenės patalpos, kurioms tvarkyti iš Žemės ūkio ministerijos pagal projektą gauta per dvidešimt tūkstančių litų.

Tokią informaciją apie šio kaimo žmonių reikmėms suteiktą pirmąją finansinę paramą mato kiekvienas užėjusysis.

Bursis prie židinio

„Jau turime ant ko ir atsisėsti“, – džiaugėsi Z. Kaušakienė. Stalą, kėdžių įsigyti skyrė lėšų iš paramos visuomeninėms organizacijoms fondo rajono Savivaldybės administracija.

Kitame salės gale – sumūrytas židinys. Ne tik puošiantis susibūrimų patalpą, bet, pašnekovės tvirtinimu, ir būsiantis originalių sumanymų įkvėpėjas.

Tačiau ne tik minimoji uoginiečių bendruomenės šventė jos pirmininkės akiratyje.

Nepažintas geras žmogus

Šios vietovės žmonių gyvenimą pastarosiomis dienomis taip pat įvairino Z. Kaušakienės parengtas ir rajono Savivaldybės administracijos finansavimą (1 500 Lt) laimėjęs projektas.

Pagal metų laiką ir ceremonialo dalyvių nusiteikimą galėtume tvirtinti, jog Uoginiuose ir kiek tolėliau nuo jų vyko gražiausiai tvarkomų sodybų apžiūra, o netrukus įvyksiančiame žmonių suėjime bus įteikiamos nominacijos jų nusipelniusiems.

„Iš dalies taip, bet ne visiškai, – ne iš karto iki galo atskleidė savo sumanymą Z. Kaušakienė. – Kelintus metus su daugeliu jų bendrauju ir pagal savo tiesioginį – pieno punkto vedėjos – darbą. Kiekviena jų diena prasideda labai anksti, punkte susitikę žmonės dalijasi savo rūpesčiais, tariasi dėl kokios nors kaimyniškos pagalbos. Todėl norėjau, kad tie jų santykiai atsispindėtų ir Savivaldybės finansavimo prašomo projekto turinyje.

„Geras žmogus“ – trumpiausia charakteristika. Ir vietiniai gyventojai žino, kiek daug tuose dviejuose žodžiuose sutelpa minties“, – komentavo savojo projekto pavadinimą bendruomenės pirmininkė.

Beje, juk dar jo ir nepasakėme: „Ar žinote, kokie darbštūs ir geri žmonės čia gyvena?“ Dar Zita norėtų pridurti, jog ir labai visuomeniški. “Tačiau vienu kartu visko neišpasakosi„, – dalijosi mintimis pašnekovė.

Pastaruoju metu Uoginių kaimo bendruomenės veikloje dalyvauja per šimtas narių. Nebuvo jokių dvejonių, ar jai gali priklausyti žmonės ir iš aplinkinių kaimų.

Kaimas – žmonių gyvenimo būdas

Visus drąsinome, kvietėme prisidėti prie tos vietovės centro – Uoginių kaimo – atgaivinimo.

Kai kam galėjo atrodyti, jog centru išlikti padės vien tai, kad čia yra unikalus šalyje Adomo Petrausko sukurtas vietovės istorijos ir kultūros muziejus. Tačiau žmonės, besididžiuodami tuo, jog keliuku į jį rieda autobusai ir lengvieji automobiliai, pilni keleivių, nori, kad pastarieji iš jų sodybų, iš jų nuotaikos matytų, jog šis kaimas ne nyksta, o atgyja. Juolab kad daugiau kaip prieš trisdešimt metų likusieji gyventi tuometinio stambaus Antašavos kolūkio neperspektyvioje gyvenvietėje pasijuto skurdinami – viena po kitos buvo uždarytos biblioteka, pradinė mokykla, kurių darbuotojai vis sukviesdavo sodiečius į renginius.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Eleonora VAIČELIŪNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video