2024/09/22

Po dešimties metų rajone gali nebelikti pedagogų pamainos

Iki naujųjų mokslo metų beliko šiek tiek daugiau nei dvi savaitės. Apie pasirengimą naujiesiems mokslo metams pasiteiravome rajono Kultūros ir švietimo skyriaus vedėjo Rimanto Jociaus.

Pasak R. Jociaus, visose rajono mokyklose vienokie ar kitokie pasirengimo naujiesiems mokslo metams darbai atliekami. Tačiau dauguma pedagogų dar atostogauja.

Šią vasarą labiausiai bus atnaujintos Palėvenėlės ir Kupiškio Povilo Matulionio pagrindinės mokyklos. Palėvenėlėje jau pakeisti visi langai. Šiuo metu liko tik tinkavimo darbai. Šiai mokyklai atnaujinti iš Savivaldybės biudžeto skirta 130 tūkst. litų. Povilo Matulionio pagrindinė mokykla yra atnaujinama tęsiant Valstybės investicijų projektą. Dabar šiltinamos šios mokyklos sienos. Tiesa, viena siena, nuo gatvės, dar liks nešiltinta.

Iš didesnių darbų skyriaus vedėjas paminėjo Kupiškio Kupos pradinės mokyklos stogo remontą. Rajono Taryba šiems darbams lėšų (60 tūkst. 274 litus) skyrė tik liepos mėnesį. Dėl to iki rugsėjo 1-osios jų užbaigti gali ir nepavykti. Tačiau tai tikrai nesutrukdys šios mokyklos pedagogams ir mokinukams pradėti naujuosius mokslo metus.

Tvarkomas ir aptrupėjęs Adomynės pagrindinės mokyklos pastatas. Šiems darbams taip pat lėšų gauta iš rajono biudžeto – apie 40 tūkst. litų.

Kitose mokyklose vyksta smulkaus remonto, dažymo darbai.

Pasiteiravus, ar Subačiaus gimnazijos sporto salės renovacijos projektas pateko tarp finansuojamųjų, R. Jocius paaiškino, jog tebesitęsia paraiškų svarstymo etapas ir nėra aišku, ar šis objektas pateks tarp tų, kurie bus finansuojami šiemet, ar tarp tų, kuriems pinigai bus skirti kitais metais. Tačiau naujosios sporto salės subatėnai tikrai sulauks. Taip pat yra artimiausiais metais numatyta renovuoti ir visą gimnazijos pastatą.

Skyriaus vedėjas pasidžiaugė, kad Adomynės pagrindinė mokykla gaus iš Švietimo ir mokslo ministerijos geltonąjį autobusiuką Juodpėnų vaikams pavežėti į mokyklą. Šiais mokslo metais iš Savivaldybės biudžeto bus nupirktas autobusiukas ir Subačiaus gimnazijai. Jis bus taip pat parinktas geltonos spalvos, kad nesiskirtų labai nuo gautų iš ministerijos mokyklinių autobusiukų. Anot R. Jociaus, taip vaikus pavežėti bus saugiau.

Paklaustas, ar rajono mokyklos nesusidurs su sunkumais nuo šių mokslo metų nemokamai maitinant visus pradinukus, skyriaus vedėjas atsakė, kad jokių keblumų neturėtų kilti. Praėjusiais mokslo metais visi vaikai mokyklose buvo maitinami. Skirtumas tas, kad ne visi nemokamai. Žinoma, ne visos mokyklų valgyklos yra atnaujintos. Antai remonto reikia Noriūnų Jono Černiaus pagrindinės mokyklos valgyklai.

Prakalbus apie pedagogus, R. Jocius sakė, kad šiuo metu rajono mokykloms labiausiai stinga matematikos, fizikos ir chemijos mokytojų. Ypač pastarųjų dviejų specialybių. Bėda, kad pagrindinėse mokyklose jiems nesusidaro viso darbo krūvio, o tik po 6-8 val. Sunku rasti žmonių, kurie norėtų važinėti dirbti į kelias rajono mokyklas. Taip pat yra ne tokių opių problemėlių ir dėl užsienio kalbų mokytojų. Anglistų, regis, jau ir nebestigs, bet turime prancūzų kalbos specialistų perteklių. Konkrečiai pasakyti, ar visos mokytojų darbo vietos užimtos, galima bus tik prieš pat rugsėjo pirmąją.

R. Jocius apgailestavo, kad pastaruoju metu rajonas nebesulaukia jaunų mokytojų. Jei tokios tendencijos bus ir ateityje, tai maždaug po 10 m., vyresniems kolegoms išėjus į pensiją, nebus kam juos pakeisti.

Apie visas naujųjų mokslo metų naujoves skyriaus vedėjas sakė sužinosiąs rugpjūčio 26 d. Švietimo ir mokslo ministerijoje vyksiančiame šalies švietimo skyrių vadovų pasitarime.

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video