2024/06/01

Naivių biblioteka netuščia ir vasarą

Praėjusią savaitę apsilankėme Naiviuose. Pasidomėjome, kaip naiviečiai gyvena, kas dabar aktualu kaimo žmogui.

Pirmiausia užsukome į šio kaimo biblioteką. Mums pasisekė, nes buvo ketvirtadienis – vienintelė savaitės diena, kai šiuo metu atostogaujanti bibliotekininkė Milda Levickienė vis tiek keletą valandų priima lankytojus.


Pasak M. Levickienės, ji šiemet niekur tolėliau nuo namų išvykti pailsėti nėra suplanavusi. Tad nesunku nors kartą per savaitę užsukti į biblioteką. Juolab kad žmonėms jos paslaugų tikrai reikia. Tuo įsitikino ir korespondentai, radę pulkelį jaunimo, belaukiančio, kol ateis bibliotekos darbuotoja.

Gimnazistė Jurgita Lipkytė sakė, kad atostogas leidžia namie. Padeda ravėti daržus. Laisvą minutėlę mėgsta paskaitinėti knygas, žurnalus, panaršyti internete. Būsimoji gimnazistė Laura Giliūtė pastebėjo, kad jaunimas į biblioteka užsuka rečiau nei vyresni kaimo gyventojai. Jaunimą labiausia domina čia esanti interneto prieiga.

M. Lavickienė sakė, kad galimybė naudotis internetu Naivių bibliotekoje atsirado šių metų birželio mėnesį. Ji kaimo žmonių buvo labai laukiama. Ne visi namuose turi galimybę įsivesti internetą.

Bibliotekininkė pabrėžė, jog pastaruoju metu padaugėjo skaitytojų. Mat čia užsuka ne tik nuolatiniai gyventojai, bet ir nemažas būrys atostogaujančio pas senelius jaunimo. Šiuo metu bibliotekoje skaito 127 žmonės. Pasak M. Levickienės, iki metų pabaigos ji surenka apie 196 skaitytojus. Visi šie skaičiai realūs. Žinoma, jie gerokai mažesni nei prieš 11 m., kai ji čia pradėjo dirbti. To priežastis – nuolat mažėjantis kaimo gyventojų skaičius. Antai jos darbo pradžioje Naiviuose ir artimiausiuose kaimuose, kuriuos aptarnauja ši biblioteka, buvo 524 gyventojai. 2006 m. duomenimis jų buvo 438. Pastarųjų metų duomenų neturinti, bet tikrai tas gyventojų skaičius turėtų būti dar labiau sumažėjęs – ir dėl natūralios gyventojų kaitos ir dėl migracijos. Jaunimas išvažiuoja mokytis ir nebegrįžta į gimtinę.

Kaime žmonės dažniausiai skaito lengvesnio turinio knygas, žurnalus ir laikraščius. Biblioteka prenumeruoja 17 pavadinimų periodinių leidinių. Studentams, moksleiviams reikalingų knygų bibliotekininkė užsako iš Kupiškio viešosios bibliotekos fondo. Šilinių žentas Saulius Pakalnis kasmet bibliotekai dovanoja naujausios fantastinės literatūros. Šiaip bibliotekos fondas nauja literatūra papildomas labai negausiai.

Kaip aktyviausius skaitytojus M. Levickienė paminėjo Lioniją Šilinienę, Algimantą Gilių, kurie bent keletą kartų per savaitę vis praveria bibliotekos duris. Dažna viešnia čia ir A. Giliaus anūkė Renata Kamarovaitė, Kupiškio Povilo Matulionio pagrindinės mokyklos šeštokė.

Visi pakalbinti bibliotekos lankytojai vienu balsu tvirtino, kad ši kultūros įstaiga jų kaime labai reikalinga ir nuogąstavo, kad tik niekam nešautų į galvą jos uždaryti.

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video