2024/05/16

Neeilinis įvykis policijoje – pamoka vairuotojams

Praėjusią savaitę Kupiškio rajono policijos komisariate įvyko neeilinis įvykis. Darbo kabinete buvo bandoma papirkti policijos padalinio viršininką.

Galimybių tikslui pasiekti nebuvo

Viešosios policijos Viešosios tvarkos skyriaus Viešosios tvarkos ir eismo priežiūros poskyrio viršininkas Džeraldas Baliūnas „Kupiškėnų mintims“ papasakojo tokią istoriją.

Į jo kabinetą atvyko brandaus amžiaus žmogus iš Panevėžio, kuris norėjo iš komisariato atgauti jau prieš metus jo sūnaus prarastą vairuotojo pažymėjimą, kuris buvo atimtas už važiavimą paragavus alkoholio.

Panevėžiečio sūnui, kaip ir visiems, dėl alkoholio praradusiems pažymėjimus, reikia perlaikyti egzaminus. Taip yra numatyta šiuo metu galiojančiuose įstatymuose.

Žmogus iš pradžių žodžiais bandė įtikinti pareigūną, kad reikia atiduoti pažymėjimą, vėliau kalba pakrypo ir apie atlygį už paslaugą. Nors Dž. Baliūnas ir gana aiškiai pasakė, kad yra numatyta atsakomybė už bandymą papirkti, svečias iš Panevėžio dar nežinojo naujos situacijos, kad pareigūnus papirkti yra praktiškai nebeįmanoma. Pokalbio metu jis padėjo 200 litų ant stalo. Tai turėjo būti atlygis už sūnaus vairuotojo pažymėjimo atgavimą.

Tada Dž. Baliūnas nieko nelaukdamas apie tai informavo policijos komisariato viršininko pavaduotoją Liną Dovydėną. Buvo oficialiai užfiksuotas mėginimas papirkti.

Iškelta baudžiamoji byla. Jau rytoj ją nagrinės rajono apylinkės teismas pagreitintu būdu.

Pasak Dž. Baliūno, jo praktikoje dar nebuvo tokio atvejo, kad į kabinetą atėjęs žmogus ant stalo dėtų pinigų, o panevėžiečiui atgauti sūnaus prarastas teises nebuvo jokių galimybių.

Dabar už bandymą papirkti pareigūną vyriškiui gresia arba laisvės apribojimas, arba bauda, arba laisvės atėmimas iki dvejų metų.

Tėvas tikrai turės nemalonumų, o sūnui vis tiek reikės perlaikyti egzaminus.

Vairuotojams tenka keisti įpročius

Dar visai neseniai visos Lietuvos vairuotojai turėjo gyvenimo patikrintą įprotį – padarei pažeidimą, tai duok policininkui pusės numatytos baudos dydžio kyšį, ir važiuosi toliau be problemų. Dabar ta formulė jau nebeveikia, arba veikia labai retai.

Neseniai eiliniai policijos pareigūnai galutinai įsitikino, kad nustačius piktnaudžiavimą, pasigailėjimo iš viršininkų nebėra ko tikėtis. Tuo tarpu prarasti tarnybą mažai kas benori, nes pastaruoju metu darbo sąlygos policininkams yra kur kas geresnės nei prieš kelerius metus.

Šiuo metu ne tik po dvidešimties metų darbo pareigūnas turi teisę į pensiją ir socialines garantijas, tarnyboje jis važinėja nauju automobiliu, yra aprūpintas visomis ryšio priemonėmis, atlyginimas yra pakilęs.

Žodžiu, atsirado ne vienas motyvas branginti savo darbo vietą. Policininkui visai nebeapsimoka paimti keliasdešimties litų vairuotojo siūlomą išpirką, o po to rizikuoti prarasti darbą.

Norint papirkti policininką, reikėtų jam duoti labai didelį kyšį, bet tada jau nebeapsimokėtų pačiam vairuotojui. Todėl policininkams pakeitus savo darbo stilių ir vairuotojams būtų pats laikas pagalvoti ir apie vairavimo įpročius, ir apie būdą išvengti dvigubų nemalonumų.

Beje, Kupiškio rajone jau seniai nėra nubaustas joks pareigūnas už kyšio paėmimą. Policijos vadovai apie pareigūnų pasipinigavimą nėra gavę net ir anoniminės informacijos. Tokios informacijos neturi ir redakcija.

——-
Autorius: Gintaras JURGĖLAS

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video