2024/05/16

Ataka prieš moterį, kitokią nei kiti

Netoli Antašavos yra Darsiškių kaimas, kuriame, kaip teko patirti, vyksta nelabai malonūs reikalai. Jame gyvena buvusi mokytoja Emilija Stankūnienė. Ši moteris išsiskiria iš kitų kaimo gyventojų.

Ji ne tik rūpinasi savo sodyba, kruopščiai tvarko aplinką, bet ir rūpinasi kultūriniu kaimo gyvenimu, organizuoja renginius, kuriuose prisimenama šio krašto istorija. Žmonės dar pamena, kaip prieš keletą metų E. Stankūnienė buvo suorganizavusi prisiminimų popietę, skirtą 1863 metų sukilimui. Mat ties Darsiškiais vyko sukilėlių kovos su kazokais, kurių metu žuvo sukilėlių vadas Eliziejus Liutkevičius.

Deja, matyt, iniciatyvios mokytojos darbai ne visiems patinka. Dažniau kyla žodinių konfliktų, bet visai neseniai puoselėjamos sodybos šeimininkei poniai Emilijai buvo padaryta ir visai apčiuopiama materialinė žala.

Stresas

Policija gavo pranešimą, kad liepos 12 d., 01.30 val., kažkas sąmoningai sulaužė vienos Darsiškių sodybos apie vienuolika metrų medinės tvoros ir vartus. Suremontuoti sukapotos tvoros dabar jau praktiškai nebeįmanoma.

Kol policija bando išsiaiškinti, koks nenaudėlis išgriovė baltai nudažytą sodybos tvorą, „Kupiškėnų mintys“ pakalbino E. Stankūnienę.

Moteris tą naktį prisimena su siaubu. Pačiu tamsiausiu paros metu ji išgirdo, kad kažkas lauke pyška poška. Pažiūrėjusi pro langą ir pamačiusi, kad griaunama jos tvora, moteris šaukdama išbėgo į kiemą. Pastebėjęs ir išgirdęs šeimininkę, nuo tvoros spruko jaunas vyras. Nors moteris nespėjo įsidėmėti, kaip buvo apsirengęs nenaudėlis, nes gerai jo neįžiūrėjo, bet ji yra įsitikinusi, kad tai buvo trisdešimtmetis kaimyno sūnus, gyvenantis Kupiškyje.

E. Stankūnienė sakė, kad naktinė agresija ne tik jai įvarė stresą, bet išgąsdino du pas ją viešėjusius dešimties ir trylikos metų anūkus. Įsibaiminusius berniukus, kurie po naktinio išpuolio jau nebenorėjo būti pas močiutę, tėvai tuoj pat išsivežė namo.

Nukentėjusioji nepatenkinta policijos darbu

Kai tvoros laužytojas pabėgo, E. Stankūnienė išsikvietė policiją, bet jos veiksmais liko visiškai nepatenkinta.

Atvykusiems policijos pareigūnams moteris pasiūlė apžiūrėti kaimyno sodybą, kur tuo metu vyko puota. E. Stankūnienės nuomone, ten buvo galima surasti ir pabėgusį žmogų. Deja, policininkai atsisakė eiti pas kaimyną, motyvuodami tuo, kad į privačią teritoriją jiems eiti negalima be orderio.

Po kelių dienų pas E. Stankūnienę atvyko ir apylinkės tyrėjas. Moteriai atrodo, kad ir jis, ir tuoj po įvykio atvykę pareigūnai pridarė daug klaidų. Apie tai E. Stankūnienė pranešė ir policijos komisariato viršininko pavaduotojui Linui Dovydėnui.

L. Dovydėnas „Kupiškėnų mintims“ sakė, kad tikrai pasidomės, kaip policininkai atliko savo pareigas ir kaip toliau vyksta tyrimas.

Versija

Moteris pasakojo, kad ji paveldėjo tėvų ūkį ir persikėlė čia gyventi. Ūkyje šiuo metu yra 22,4 ha žemės. Taip 40 metų Panevėžyje mokytojavusi, buvusi ir mokyklos direktoriaus pavaduotoja E. Stankūnienė tapo ūkininke.

Kaip dažnai kaime būna, žmonės nesutaria dėl žemės ribų, įvairių keliukų ir kitų nesudėtingų, bet jiems labai svarbių reikalų. Nėra išimtis ir Darsiškių kaimas. E. Stankūnienė pasakojo, kad pasikėsinimas į jos tvorą gali būti seno konflikto dėl žemės padarinys. „Negi kas nors visiškai pašalinis naktį ateis ir be jokio reikalo preciziškai sudoros gerą gabalą tvoros“, – svarstė moteris.

E. Stankūnienė pasakojo, kad į 58 jos tėvų žemės arus yra „įlindęs“ netoliese gyvenantis kaimynas. Dėl tos žemės seniai vyksta konfliktas. Moteris kaimynui turi ir kitokių priekaištų.

Jos nuomone, tvora buvo sukapota būtent dėl to nesutarimo žemės klausimais. Taip ją bandyta „paauklėti“.

Kaimiečiai į policiją kreipiasi retai

E. Stankūnienė pasakojo, kad šiame kaime dabar gyvena apie 50 žmonių. Tarp jų yra pakankamai prištaringų asmenybių, todėl ne taip retai pasitaiko ir vagysčių, ir kitokių konfliktų ar nusikaltimų, bet vietiniai žmonės beveik niekada nesikreipia į policiją, nes mano, kad policininkai vis tiek jiems nepadės.

E. Stankūnienė mano, kad dabar suprantanti tą žmonių nepasitikėjimą policija. Ji sako, kad pastarojo nusikaltimo išaiškinimas galėtų būti tas atskaitos taškas, nuo kurio pasikeistų gyventojų požiūris į policiją ir policininkus. Jei ir šį kartą policija nesugebės ištirti įvykio, tai nepasitikėjimas šia institucija tik padidės.

——-
Autorius: Gintaras JURGĖLAS

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video