2024/05/16

Skolas mažinti labiausiai skatina baimė prarasti kompensacijas ir vandens tiekimą

Artėja nenumaldomai naujasis šildymo sezonas ir nauja padidėjusių mokesčių našta vėl prislėgs gyventojų pečius. Tą pajusime jau ir rugpjūtį, mokėdami sąskaitas už karštą vandenį, kuris pabrango nuo liepos 1-osios.

Pasidomėjome, ar daug kupiškėnų šiuo metu yra įsiskolinę už komunalinius patarnavimus, šaltą ir karštą vandenį bei šildymą.

Galvos skausmas – laikinieji gyventojai

Saulius Razgūnas, UAB „Kupiškio butų ūkis ir vandentiekis“ Abonentinės tarnybos vadovas, informavo, kad jų bendrovė rajone administruoja 2130 butų daugiabučiuose gyvenamuosiuose namuose. Per trejus pastaruosius metus gyventojų įsiskolinimas jiems sumažėjo 129 tūkst. litų. Šių metų birželio 1-osios duomenimis už šaltą vandenį ir komunalinius patarnavimus jų klientai skolingi per 320 tūkst. 550 litų.

Didžiausia problema yra su manevrinių butų gyventojais. Pasak UAB „Kupiškio butų ūkis ir vandentiekis“ Abonentinės tarnybos vadybininkės Virginijos Čiurlytės, manevrinių butų, kuriuos administruoja jų bendrovė yra 45. Dar yra ir 118 neprivatizuotų butų. Šios rūšies būste gyvenantys žmonės ne visuomet laiku sumoka mokesčius. Jų bendra skola siekia 88 tūkst. 717 litų. Tačiau visgi didieji skolininkai yra laikinai manevriniuose butuose apsigyvenantys piliečiai. Antai šiuo metu pastarieji skolingi 11 tūkst. litų, o neprivatizuotų butų gyventojai – 6 tūkst. litų. Paprastai priauginę skolų laikinojo būsto įnamiai ima ir išsikelia gyventi kitur. Tačiau jų skola niekur nedingsta. Jos yra priteisiamos ir išieškomos per antstolius. Daugiausia skolininkų esama Noriūnuose, Sodų g. 4a bendrabutyje ir Gedimino g. 100-ajame name.

S. Razgūnas sakė, kad teismui šiemet perduotos 38 bylos. Skolininkams jau priteista per 17 tūkst. litų. Vienas butas yra parduotas iš varžytinių. Noriūnuose dar vienas butas šiuo metu yra tokiu pat būdu pardavinėjamas dėl 24 tūkst. litų skolos. Skolininkų ieškoma po visą Lietuvą. Pernai teismą pasiekė 96 bylos. Skolos 93 atvejais buvo išieškotos. Praėjusių metų skola UAB „Kupiškio butų ūkis ir vandentiekis“ sumažinta 39 tūkst. litų.

Iš individualių namų savininkų, kurie naudojasi jų vandentiekio paslaugomis, pernai buvo prisiteista per 3,5 tūkst. litų, iškelta 10 bylų. S. Razgūnas sakė, kad šios kategorijos skolininkus yra paprasčiau sudrausminti. Galima nutraukti vandens tiekimą ir neleisti, kad skola toliau didėtų. Šiemet jau yra iškelta 1 tokio pobūdžio byla dėl 367 Lt skolos.

S. Razgūnas, paklaustas, kas gi lėmė skolininkų mažėjimą, sakė, kad tai susiję buvo su nedarbo mažėjimu, padidėjusia butų paklausa ir pakilusiomis būsto kainomis. Be to, apskritai juntama, kad vandens gyventojai suvartoja vis mažiau. Taip yra ne dėl jų taupumo, bet greičiausiai dėl ženklaus gyventojų skaičiaus rajone sumažėjimo. Ne paslaptis, kad dalis kupiškėnų čia tik yra deklaravę savo gyvenamąją vietą, o realiai jie gyvena kitur.

Kai kam šiluma kaulus laužo

Saulius Žilinskas, AB „Panevėžio energija“ Kupiškio šilumos tinklų rajono viršininkas, sakė, kad kupiškėnų šilumos vartotojų skola per pastaruosius trejus metus irgi ženkliai sumažėjo. Jei 2005 m. liepos 1 d. ji siekė per 100 tūkst. litų, tai šiuo metu ji yra 658 tūkst. litų. Iš pastarosios sumos daugiausia, kaip ir ankstesniais metais, yra skolingi gyventojai – 645 tūkst. litų. Respublikinio biudžeto vartotojų skola siekia 2 tūkst. litų, vietinio biudžeto vartotojų – 1 tūkst. litų, kitų vartotojų – 10 tūkst litų.

Išieškant skolas, pasak S. Žilinsko, yra taikomos ikiteisminės ir teisminės priemonės. Per šių metų pirmąjį pusmetį skolininkams buvo išsiųsta 1062 įspėjimai, teismui pareikštas 61 ieškinys ir 3 vartotojams buvo atjungtas karštas vanduo. Pastaroji priemonė bene veiksmingiausia. Bėda tik, kad skolininkai sunkiai į namus įsileidžia. Tiems, kurie nori geranoriškai likviduoti įsiskolinimą, yra sudaromos skolos atidėjimo sutartys ir suteikiama galimybė jas padengti per keletą mėnesių. Šiems skolininkams taip pat paliekama galimybė gauti kompensacijas už karštą vandenį ir šildymą. Tie, kurie piktybiškai nemoka, prarandą tą galimybę.

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video