2024/05/16

Infliacija kelia nerimą verslininkams

Didėjant bendram kainų lygiui, sparčiai augant infliacijos tempams, smunkant pragyvenimo lygiui, natūralu, kad šie reiškiniai lemia daugelio žmonių susirūpinimą dėl ateities. Tuo labiau, kad prieš kelerius metus Lietuvoje dar buvo fiksuojama defliacija, vėliau – tik nedidelė infliacija. Be to, jau kurį laiką nesiliauja grėsmingi pranešimai apie ekonomikos sąstingį ir netgi krizę ne tik Lietuvoje, bet ir kitose Baltijos šalyse. Nepaisant to, daugelis Kupiškio rajono verslo įmonių ir toliau dirba kaip dirbusios, o kai kurios netgi planuoja verslo plėtrą. Didesnių sunkumų pastaruoju metu patiria siuvimo verslas.

Masinis nedarbas neprognozuojamas

Susidariusią situaciją darbo rinkoje pakomentavo Kupiškio darbo biržos direktorės pavaduotoja Laima Vaitiekūnienė. Pasak jos, šiuo metu yra gautas vienas oficialus pranešimas apie grupinį darbuotojų atleidimą. Grupinis darbuotojų atleidimas – kai atleidžiama daugiau nei 10 žmonių. Tokios situacijos direktorės pavaduotoja L. Vaitiekūnienė nedramatizuoja ir teigia, jog dažniausiai, užsidarius vienai įmonei, neretai darbuotojai pereina į kitą arba kuriama nauja įmonė. Be to, bedarbių skaičius Kupiškyje gana stabilus, jų skaičiaus padidėjimo darbo biržoje nejaučiama, nes, lyginant su praėjusių metų pirmu ir antru pusmečiu, yra tik kelių žmonių skirtumas. Įmonės, pateikusios pranešimą apie darbuotojų atleidimą, L. Vaitiekūnienė neįvardino.

Kaip sekasi Kupiškio siuvykloms

Kritiškiausia verslo situacija šiuo metu tvyro UAB „Aumeda“ siuvykloje, esančioje Noriūnuose, Kupiškio rajone. Siuvyklos direktorė Emilija Šablovskienė pripažino, kad siuvykla išgyvena sunkų laikotarpį – įmonė likviduojama, rugsėjo 11 d. ruošiamasi ją uždaryti.

Paklausta, kokios priežastys lėmė tokį įmonės likimą, E. Šablovskienė įvardino šiuo metu aktualias ekonomines priežastis, kurios ir stabdo verslą. Rodos, užsakymų pakanka, tačiau finansinės situacijos blogėjimą lemia per žemos užsakovų siūlomos kainos, ir nuolat didėjančios išlaidos. Tai yra ir pajamų stygiaus priežastis.

Trūksta lėšų atlyginimams išmokėti. Anot E. Šablovskienės, siuvyklos – nykstantis verslas.

Apie kitos Kupiškio siuvyklos ekonominę situaciją „V. Lingienės individualios įmonės“ savininkė Vitalija Lingienė nelinkusi kalbėti. Šioje siuvimo įmonėje problemų yra, tačiau, anot savininkės, visos jos sprendžiamos.

Kitaip nei kitos Kupiškio siuvimo įmonės, UAB „Lelija“ technologė Marytė Balčiūnaitė nestokojo optimizmo. Anot jos, užsakymų ir darbo perspektyvos yra geros. „Esame visiškai aprūpinti darbu, taigi ateitis šviesi“,- džiaugėsi M. Balčiūnaitė. Tiesa, pašnekovė pabrėžė, kad kvalifikuotų darbuotojų, kaip ir visose siuvyklose, visgi trūksta, tačiau tai sėkmingai įmonės veiklai kol kas netrukdo.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Sigita SMIČIŪTĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video