2024/05/16

Kuriamas filmas apie Palėvenės dominikonų vienuolyną

Kūrybinė grupė, vadovaujama menotyrininkės, humanitarinių mokslų daktarės, Vilniaus dailės akademijos Dailėtyros instituto mokslo darbuotojos Dalios Klajumienės, vykdydama šviečiamąjį projektą „Lietuvos senieji vienuolynai“, kuria dokumentinį 30 minučių filmą apie Palėvenės dominikonų vienuolyną.

Pasak D. Klajumienės, Vilniaus dailės akademija šį šviečiamąjį projektą vykdo nuo 2006 metų. Jau sukurta 10 dokumentinių filmų, o šiais metais planuojami dar keturi. „Iš pradžių planavome sukurti 18 dokumentinių filmų apie seniausius ir geriausiai išlikusius 15-17 a. vienuolynus, tačiau finansiniai reikalai sumanymą pakoregavo – pinigų pakanka tik 14 dokumentinių filmų, – sakė projekto vadovė. – Jau sukurti dokumentiniai filmai apie Vilniaus dominikonų vienuolyną ir Šv. Dvasios bažnyčią, Vilniaus laterano kanauninkų vienuolyną ir Šv. Petro ir Šv. Pauliaus bažnyčią, Vilniaus basųjų karmelitų vienuolyną ir Šv. Teresės bažnyčią, Vilniaus trinitorių vienuolyną, Vilniaus jėzuitų kolegiją, Pažaislio kamaldulių vienuolyną ir Švč. Mergelės Marijos Apsilankymo bažnyčią, Tytuvėnų bernardinų vienuolyną ir bažnyčią.

Šiais metais vyko filmavimo darbai Linkuvos senosios regulos karmelitų vienuolyne, o dabar keturių žmonių kūrybinė grupė dvi dienas triūsė Palėvenėje.

„Bendravimas su menotyrininke D. Klajumiene prasidėjo renkant medžiagą leidiniui apie Palėvenės dominikonų vienuolyno ansamblio architektūros raidą ir dailės paminklus. Nors ir labai užsiėmusi buvo D. Klajumienė, tačiau neatsisakė padėti. Vėliau pakviečiau ją atvykti į Kupiškį – o dabar štai ir dokumentinį filmą turėsime apie vienuolyną“, – sakė Kupiškio etnografijos muziejaus darbuotoja Aušra Jonušytė.

Anot D. Klajumienės, visi filmai bus prieinami ne tik mums, bet ir užsieniečiams, nes bus su subtitrais anglų kalba. Filmus numatoma išleisti ir DVD formatu.

——-
Autorius: Nida ŠULCIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video