2024/05/16

Gyvatukai kai kur „auksiniai“

Kupiškio P. Mažylio g. 8-ojo namo gyventojai klausia, kodėl jų name „auksiniai“ gyvatukai. Mat už jų šildymą kas mėnesį reikia mokėti per 50 Lt, kai kitų namų gyventojai už šį šildymo prietaisą temoka perpus mažiau. Nejaugi negalima kažkiek tą mokestį sumažinti?

AB „Panevėžio energija“ Kupiškio šilumos tinklų rajono viršininkas Saulius Žilinskas sakė, kad P. Mažylio g. 8 namo gyventojai už gyvatuką moka pagal šilumos apskaitos prietaisų rodmenis. Kiek tos šilumos namas suvartoja, už tiek ir reikia mokėti. Šaltesniu laikotarpiu šilumos suvartojama daugiau, šiltesniu periodu – mažiau. Gyventojai turėtų pamąstyti apie taupymą. Šio namo šilumos sistemą reguliuoja UAB „Kupiškio butų ūkis ir vandentiekis“. Šilumos tinklų vadovas teigė, jog ten, kur yra susikūrusios namų bendrijos, dėl per didelių mokesčių bėdų būna mažiau. Aukšta gyvatuko kaina gali būti ir dėl to, kad ne visi sąžiningai moka už suvartotą karštą vandenį.

UAB „Kupiškio butų ūkis ir vandentiekis“ direktorius Albertas Audickas paaiškino, kad P. Mažylio g. 8-ajame name yra sumontuotas individualus vandens šildytuvas. Jame turi būti palaikoma 48-52 laipsnių šilumos temperatūra.

Dėl aukštos kainos už gyvatuką šio namo gyventojai neseniai kreipėsi ir į jų įmonę. Buvo peržiūrėti temperatūros grafikai. Nukrypimų nerasta. Gyventojai apmoka pagal suvartotą šilumos kiekį. Apskaitos prietaiso parodymai paskirstomi visiems gyventojams tolygiai. Kaina galbūt sumažėtų, jei visi sąžiningai deklaruotų, kiek suvartoja karšto vandens. Vasarą tikrai ne visi jį deklaruoja. Tai reiškia, kad už nemokius gyventojus sumoka kiti per gyvatuko mokestį.

Žinoma, galima taupymo sumetimais ir visiškai namui užsukti karštą vandenį, tarkim vasaros mėnesiais ar tam tikroms savaitės dienomis, bet gyventojai tikrai tuo bus nepatenkinti.

Mokestis už gyvatuką yra pastovus tik tuose Kupiškio namuose, kuriems šiltas vanduo ruošiamas grupinėse boilerinėse.

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video