2024/05/16

Brandos atestatus palaimino Vyskupas

Saulėtą liepos 11-osios popietę Kupiškyje tvyrojo pakili nuotaika – vyko abiturientų išleistuvės. Kupiškio Kristaus Žengimo į dangų bažnyčioje buvo aukojamos šv. Mišios už Kupiškio Lauryno Stuokos-Gucevičiaus gimnazijos abiturientus, jų mokytojus, auklėtojus, mokyklos vadovus ir tėvelius. Oficiali brandos atestatų teikimo ceremonija bei mokyklinių išleistuvių šventė daugeliui abiturientų ir jų tėvų – bene pati įsimintiniausia ir paskutinė šventė mokykloje, kurios ne vienas šių iškilmių dalyvis nekantriai laukia.

Išleistuvių dieną – pakiliai nusiteikę

Šiais metais Kupiškio Lauryno Stuokos-Gucevičiaus gimnaziją baigė aštuonios abiturientų klasės. Kaip ir buvo numatyta, brandos atestatai įteikti Kupiškio Kristaus Žengimo į dangų bažnyčioje. Šv. Mišias aukojo Panevėžio vyskupas Jonas Kauneckas, kuris nuoširdžiai pasveikino visus abiturientus. Anot Vyskupo, brandos atestatas patvirtina, kad jauni žmonės baigia etapą, trukusį dvylika jų gyvenimo metų, kai augo, brendo, lavinosi, pažino, darė pirmąsias klaidas ir iš jų mokėsi, surado geriausius draugus, ruošėsi pradėti gyventi, galvoti ir rinktis tolimesnį gyvenimo kelią savarankiškai. Vyskupas džiaugėsi, kad liepos 11-oji – dviguba šventė – abiturientų išleistuvės ir Europos globėjo Šv. Benedikto diena. Šv. Mišių metu skambėjo ir įkvepiantis Jo Eminencijos pamokslas, buvo pabrėžiamas pareigos jausmas, neturintis varžyti žmogaus, o, atvirkščiai, padėti jam gyventi. Jei abiturientai nebūtų atlikę savo pareigų per visus mokslo gimnazijoje metus, tai ir brandos atestatų rankose neturėtų. Pareiga žmogų įkvepia.

Pakiliai nusiteikusiems abiturientams Vyskupas palinkėjo skraidyti taip lengvai, kaip skraido paukščiai, nes žmogui duoti tikėjimo sparnai, neleidžiantys pasiduoti gyvenimo pavojams. Taip pat Jo Eminencija prisiminė amerikiečių matematiko Džono fon Noimano mintį, kad žmogus išnaudoja tik 1 proc. savo gabumų, o kiti lieka nepanaudoti.

„Stenkitės panaudoti kuo daugiau savo gabumų, nes didžiausias aukštumas pasiekia ne gabiausi, bet darbščiausi“, – baigdamas pamokslą linkėjo vyskupas J. Kauneckas.

Misija – kurti geresnę Lietuvą

Garbingiausia bažnyčios vieta, prie didžiojo altoriaus, buvo skirta gimnazijos direktoriui Virgilijui Žilinskui, merui Jonui Jaručiui, dekanui Vladui Rabašauskui bei pavaduotojoms ugdymui Almai Vilčinskienei, Zitai Sabaliauskienei ir Astai Martinkienei. Direktorius V. Žilinskas džiaugėsi pažangių abiturientų rezultatais, gimnazijos teatro atstovais, aktyviais sportininkais, renginių organizatoriais bei aktyviai dalyvavusiais gimnazijos veikloje. Taip pat, kaip ir kiti sveikinusieji, abiturientams linkėjo, kad artimiausios jų svajonės per stojamuosius taptų realybe, skatino neprarasti iniciatyvos, atsakomybės, doros, o tėvams, – kad didžiuotųsi savo vaikais ir kuo dažniau matytų juos laimingus.

Kupiškio rajono meras J. Jarutis pažymėjo, kad pastaroji abiturientų laida – tai naujos Lietuvos pirmoji laida nuo nepriklausomybės paskelbimo 1991-aisiais. Taigi abiturientams ir ateinančioms kartoms skirta ypatinga misija – nuoširdžiai dirbant kurti dar geresnę Lietuvą.

Sveikinimo kalbas pakeitė iškilminga brandos atestatų įteikimo ceremonija, kurios labai nekantriai laukė nuotaikingai nusiteikę abiturientai. Vyskupo palaimintus brandos atestatus bei knygeles „Kupiškis. Kultūra ir istorija“ ir „Kodėl verta būti kataliku“ gavo 210 abiturientų. Tai, anot direktoriaus V. Žilinsko, išprusę, kūrybingi ir darbštūs jaunuoliai.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Sigita SMIČIŪTĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video