2024/05/16

Šv. Kazimiero vaikų globos namai keičia statusą

Praėjusį ketvirtadienį rajono meras Jonas Jarutis susitiko su Panevėžio vyskupijos vyskupu Jonu Kaunecku bei Panevėžio vyskupijos „Caritas“ vedėja Gražina Kacevičiene aptarti Paketurių Šv. Kazimiero vaikų globos namų statuso.

Pasitarime taip pat dalyvavo ir Savivaldybės administracijos direktorius Žilvinas Aukštikalnis, jo pavaduotojas Vaitiekus Gaidukevičius, Finansų ir biudžeto skyriaus vedėja Nijolė Jaruševičienė, laikinai einanti pareigas Paramos skyriaus vedėja Laima Bartulienė, Kupiškio dekanas Vladas Rabašauskas, Šv. Kazimiero vaikų globos namų direktorė Danutė Bukinienė ir Savivaldybės teisininkė Vida Mičiūdienė.

Šiuo metu Šv. Kazimiero vaikų globos namai priklauso „Caritui“. Tačiau, pasak N. Jaruševičienės, praktiškai nuo pat šios įstaigos įkūrimo išlaikymą jai skyrė Savivaldybė. Kaskart vis sunkiau tam rasti lėšų iš rajono biudžeto. „Caritas“ įstaiga neturi iš ko savo pedagoginiams darbuotojams kelti darbo užmokesčio, minimalios algos. Todėl iškilo būtinybė kurti naują biudžetinę vaikų globos įstaigą, kad būtų gautas finansavimas iš Finansų ministerijos kaip ir kitoms ugdymo įstaigoms, kurių steigėja yra Savivaldybė. Šiuo metu Šv. Kazimiero vaikų globos namų darbuotojų algoms reikia apie 320 tūkst. litų, neskaitant rudeninio atlyginimų padidinimo. Ūkio reikmėms, kurioms negalima naudoti vaikų globos pinigų, – apie 30 tūkst. litų.

Keisti šių globos namų statusą paakino ne tik finansavimo šaltinių stoka, bet ir per ankštos patalpos. Paketuriuose jos pritaikytos gyventi 25 vaikams, o gyvena – 35. Ketinama šiuos vaikų globos namus perkelti į Virbališkių mokyklą. Su vyskupija sutarta, kad pagal panaudos sutartį statusą pakeitusi vaikų globos įstaiga galės iki naujųjų patalpų rekonstrukcijos pabaigos likti senojoje vietoje. Anot N. Jaruševičienės, kada bus užbaigtas Virbališkių mokyklos pastato pertvarkymas priklausys nuo to, kada Savivaldybė gaus Europos Sąjungos struktūrinių fondų paramą. Tai gali užtrukti dvejus trejus metus.

Vaikų globos namų perkėlimo reikalus rajono meras J. Jarutis ir Kupiškio seniūnijos seniūnas Julius Vytautas Semėnas praėjusį antradienį aptarė ir su neseniai įsikūrusia Virbališkių bendruomene. Pasak šios bendruomenės pirmininkės Virginijos Katelienės, žmonės tuo klausimu nėra vieningi. Anksčiau netgi buvo surinkti parašai ir kreiptasi į Seimo, Vyriausybės narius, kad čia nebūtų įkurdinta tokia įstaiga, nes vietos valdžia su virbališkiečiais apie tai nesišnekėjo. Žmonės nuogąstauja, ar vaikų globos namų auklėtiniai neprikrės eibių, ar vietiniams bus saugu gyventi. Po susitikimo su meru žmonėms situacija tapo aiškesnė. Žadama rekonstravus apytuštį mokyklos pastatą čia įkurdinti ne tik vaikų globos namus, bet ir krizių centrą, medicinos punktą, biblioteką, skirti patalpas ir bendruomenei. Kalbėta, kad vaikų namai turėtų tapti panašūs į šeimyninius. Rekonstruojant mokyklos pastatą, turėtų būti tvarkomas ir Virbališkių kaimo vandentiekis. To, anot V. Katelienės, labai reikia. Gal po tų visų pertvarkymų ir kažkiek naujų darbo vietų kaimo žmonėms atsirastų.

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video