2024/05/16

Vasarą studentai grįžta ne tik pailsėti

Vasara beveik įpusėjo. Tačiau studentai dar tik pradėjo mėgautis šio metų laiko teikiamais malonumais, nes aukštosiose mokyklose visai neseniai pasibaigė sesija. Nuslūgusi sesijos įtampa, dingusi egzaminų baimė jau leidžia studentams vienaip ar kitaip planuoti tuos du likusius šiltuosius vasaros mėnesius – stačia galva pasinerti į linksmybes arba prasmingiau ir turiningiau praleisti atostogas. Deja, nedažnas studentas vasaros atostogų grįžta į gimtąjį Kupiškį.

Namuose geriausia

Simona Kubiliūtė, studijuojanti Lietuvos žemės ūkio universitete hidrotechnikos inžineriją, šią vasarą grįžo padirbėti – atlikti praktiką į gimtąjį Kupiškį. Praeitą vasarą būsimoji ketvirtakursė dirbo Vilniuje, UAB „Vilniaus rentinys“, ir užėmė darbų vykdytojo padėjėjos pareigas. Šiuo metu S. Kubiliūtė atlieka praktiką UAB „Nodama“, Kupiškio rajone, Noriūnuose. Paklausta, kodėl nusprendė vasarą atlikti praktiką Kupiškyje, atsakė, kad pirmiausia tokį pasiūlymą davė grupės draugas šepetiškis. „Manau, kad baigę mokyklą jaunuoliai nori kuo greičiau ištrūkti iš mūsų mažo miestelio ir tapti savarankiškais, tačiau pagyvenus toliau, kitame triukšmingame mieste, labai malonu sugrįžti ir pabūti su tėvais, draugais, nors trumpam susirasti darbą ar atlikti praktiką“, – sakė studentė. Be to, Kupiškyje pragyvenimo išlaidos mažesnės, atstumai nedideli, čia pat tėvai ir artimieji, kurių pasiilgsti per kitame mieste praleistus mokslo metus.

Mergina pasakojo, kad apsispręsti, kur studijuoti, nebuvo sudėtinga. Kupiškėnė norėjo įgyti inžinerijos specialybę, nes tai, anot jos, gana perspektyvus žvilgsnis į ateitį. Dabar dėl to džiaugiasi, tačiau pripažino, kad studijuoti nėra lengva – reikia nemažai padirbėti savarankiškai ir papildomai konsultuotis su dėstytojais, kurie kartais nėra labai draugiški studentų atžvilgiu.

Kitas, atostogas ir darbą vasarą derinantis studentas – Aivaras Bernatavičius. Vaikinas studijuoja Vilniaus technikos kolegijoje, kur rengiami technologijos mokslų ir socialinių mokslų sričių specialistai. Būsimasis antrakursis studijuoja vežimo kelių transportu vadybą. Prieš tai studijavo automobilių techninį eksploatavimą, tačiau pastaroji studijų programa nepatiko ir perstojo į kitą, dabartinę specialybę. A. Bernatavičius, kaip ir S. Kubiliūtė, pasakojo, kad studijuoti sekasi ir patinka, tačiau pabrėžė, kad nėra lengva, nes savarankiškų pastangų dėl geresnių rezultatų reikalauja vadybiniai studijų programos dalykai.

Praėjusią vasarą A. Bernatavičius dirbo UAB „Eden Springs Lietuva“, Vilniuje, teikiančioje aukščiausios kokybės geriamąjį vandenį visoje šalyje. Šios vasaros atostogas Kupiškyje vaikinas taip pat derins su darbu – padės seneliui atlikti remontą. „Norisi šiek tiek atsigauti po sunkių mokslo metų, pailsėti nuo didmiesčio šurmulio, pabūti namuose su šeima ir užsidirbti šiek tiek pinigų“,- sakė vaikinas, paklaustas, kodėl nusprendė vasarai sugrįžti į gimtąjį Kupiškį.

Už Kupiškio ribų

Vaidota Bagdonavičiūtė, Vilniaus universitete studijuojanti prancūzų filologiją, galimybės grįžti vasarai į Kupiškį nesvarstė, nes labai viliojo išvykti padirbėti į egzotišką šalį. Praėjusią vasarą V. Bagdonavičiūtė taip pat netinginiavo. Dirbo įmonėje „Transcom Worldwide Vilnius“, teikiančioje ryšių su klientais valdymo paslaugas didžiausioms įvairių verslo sričių įmonėms (telekomunikacijos, turizmo, finansų). Kadangi darbas buvo susijęs su jos specialybe – bendravo su prancūzais, užsakinėjo jiems viešbučius, spręsdavo su viešnage Lietuvoje susijusius klausimus, tai tokio pobūdžio darbas jai labai patiko. Paklausta, kodėl vasaros atostogas aukoja darbui, V. Bagdonavičiūtė sakė, kad nori būti finansiškai nepriklausoma nuo tėvų, savarankiška, labai svarbi ir praktika, įgyta darbo metu.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Sigita SMIČIŪTĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video