2024/05/16

Dyzelino vagys išeina ieškoti grobio

Smarkiai pabrangus degalams, net ir žmonės, kurie anksčiau iš principo nepirkdavo vogto kuro, dabar jau lengviau susitaiko su mintimi iš kažkur gauti pigesnio dyzelio, kad tik nereikėtų degalinėse už litrą mokėti beveik puspenkto lito.

Rajono policijos komisariato viršininko pavaduotojas Linas Dovydėnas, kuruojantis kriminalinę policiją, išreiškė susirūpinimą, kad daugiau žemės ūkio technikos pradėjus dirbti laukuose, gali padaugėti dyzelino vagysčių. Pasak L. Dovydėno, ne tik ūkininkai po darbo laukuose ar kitose neapsaugotose vietose palieka traktorius ir kitas transporto priemones. Technikos darbo vietoje palieka kelius remontuojantys kelininkai ar žvyro kasėjai karjeruose.

L. Dovydėnas pasakojo, kad vagių nestabdo tai, kad žemės ūkyje vartojamas dyzelinas yra dažytas. Šis kuras tinkamas ne tik žemdirbių technikai. Sustabdžius automobilį, vežantį kanistrą ar kelis tokio dažyto kuro yra sunku įrodyti, kad jis yra vogtas.

Policija periodiškai gauna pranešimus apie dyzelino vagystes. Manoma, kad tokių pranešimų gali daugėti, todėl technikos artipilniais degalų bakais be priežiūros palikti negalima.

Specialistai rekomenduoja, kad tais atvejais, kai nėra galimybės užtikrinti dyzelino apsaugos, darbo dieną reikėtų planuoti taip, kad jai baigiantis kuro bakai būtų tušti arba beveik tušti.

Anksčiau buvo vagiama ir transformatorinė alyva, kurią vagys ir perpirkėjai atskiesdavo ir naudodavo kaip žieminį kurą traktoriams. Vagysčių neapsikentę elektrikai į transformatorinę alyvą pradėjo pilti papildomų medžiagų, kurios traktorių variklius paprasčiausiai „suvalgo“. Respublikoje buvo užfiksuotas ne vienas atvejis, kai tokiu neva žieminiu kuru maitinamas traktorius sugenda, o jo savininkas vietoj kelių litų patiria nemažus nuostolius.

Po šio eksperimento transformatorinės alyvos vagysčių sumažėjo, bet dažytas kuras, skirtas žemdirbiams, vagis vis dar tebevilioja.

——-
Autorius: Gintaras JURGĖLAS

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video