2024/09/22

Salamiestėnai pasigedo ariančiųjų arkliuku

Birželio 20 d. žemdirbiai buvo kviečiami į Salamiestyje, ūkininko Virgilijaus Bernoto ūkyje, vykusią lauko dieną „Mokomės arti“, kur jie turėjo galimybę pabendrauti, pasidalyti patirtimi, pasimokyti, kaip reikia taisyklingai arti, bei išbandyti savo jėgas. Darbingai nusiteikusiems lauko dienos dalyviams mokytis arti nesutrukdė lietumi kartkartėmis grasęs apsiniaukęs dangus. Ūkininko V. Bernoto laukuose vyko ne tik arimo pamokos. Renginyje buvo demonstruojama įvairių firmų naujausia žemės ūkio technika, dalinami informaciniai bukletai apie žemės ūkį ir techniką. Visi norintieji iš arčiau galėjo susipažinti su įvairiais mechanizmais.

Aktyvus pasiruošimas

Susirinkę lauko dienos dalyviai entuziastingai dalijosi įspūdžiais apie žemės ūkio techniką, tvarkingai rikiavo į eilę traktorius, kuriais ruošėsi arti paskirtus lauko plotus, ir laukė arimo pamokų pradžios. Nors į lauko dieną „Mokomės arti“ buvo kviečiami visi susidomėjusieji arimu arkliais ir traktoriumi, visgi norinčių mokytis arti su arklių traukiamu plūgeliu. Vyresni lauko dienos svečiai taip pat jų pasigedo, tačiau tuoj pat pridūrė, kad vis modernėjanti ir tobulėjanti technika labai palengvina ūkininkų darbą ir leidžia pasiekti geresnių rezultatų.

Vienam iš organizatorių ūkininkui V. Bernotui švilpuku paskelbus lauko dienos „Mokomės arti“ pradžią, visi dalyviai pasitikti iškilmingai: su duona ir druska, įsegtos dalyvio kortelės. Lauko dienos programą parengė ir sėkmės dalyviams linkėjo Lietuvos ūkininkių draugijos Kupiškio rajono „Sodžiaus“ skyriaus moterys.

Arimas pagal taisykles

Į renginį susirinko nemažai artojų – išbandyti jėgas pasiryžo 12 dalyvių iš Antašavos, Vabalninko, Gyvakarų, Juodpėnų, vietiniai artojai iš Salamiesčio ir kitų Kupiškio rajono kaimų. Palyginti su respublikinėmis arimo varžybomis, į kurias susirenka apie 20 artojų, tai pastarosiose, anot šios lauko dienos organizatorių, buvo gausios dalyvių. Kiekvienam lauko dienos dalyviui paskirti arimo ploteliai buvo atmatuoti pagal arimo varžybų taisykles, sudarytas Lietuvos Respublikos Žemės ūkio ministerijos, Lietuvos žemdirbystės instituto bei Lietuvos artojų asociacijos. Gintas Jakštonis, Kupiškio Žemės ūkio konsultavimo tarnybos konsultantas augalininkystei, tądien atliko mokytojo-konsultanto vaidmenį. Prieš pradedant arti, dalyviams aiškino, kaip turi atrodyti pagal taisykles suartas laukas. Pagrindiniai reikalavimai ir vertinimo kriterijai dalyviams buvo kelti tokie: turi būti taisyklingai prie traktoriaus prikabintas plūgas, vagos tiesios ir lygios, turi nelikti vėžių, nubyrėjusių į vagą žemių, vagos dugnas turi būti lygus, o kad laukas būtų gerai ir kokybiškai suartas, G. Jakštonis patarė arti 4 km/h greičiu.

Pralaimėjusių nebuvo

G. Jakštonis lauko dienos artojų darbą vertino griežtai, tačiau dalyviai eksperto pastabas įdėmiai išklausė ir su juo konsultavosi. Kai artojų suarti plotai buvo apžiūrėti, visi buvo pakviesti pasistiprinti skania sriuba. Iškilminga lauko dienos dalis prasidėjo paskatinimų ir padėkų dalyviams įteikimu. Visų artojų galvas papuošė varpų ir kvietrugių vainikai, Ūkininkių draugijos Salamiesčio skyriaus moterys artojams įteikė gėlių bei po Aldonos Janilionienės knygą „Salamiestėnai ir jų kraštas“, ūkininkas V. Bernotas, spausdamas kiekvienam ranką, dėkojo už dalyvavimą ir linkėjo sėkmės.

Svečiai, apibendrindami lauko dieną „Mokomės arti“, vylėsi ateityje išvysti artojų darbą ir su arkliais, kalbėjo, jog artojų sugebėjimas naujoves pritaikyti savo darbe – didžiulis pliusas. Juolab kad tarp lauko dienos dalyvių buvo ir jaunųjų ūkininkų, kurie noriai dalijosi patirtimi bei įspūdžiais su vyresniais šios srities žinovais. Buvusi Salamiesčio mokyklos direktorė, aktyvi bendruomenės narė Aldona Janilionienė gyrė ūkininką V. Bernotą už pasiryžimą surengti artojams lauko dieną „Mokomės arti“ ir už puikią progą visiems salamiestėnams susirinkus pabendrauti.

——-
Autorius: Sigita SMIČIŪTĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video