2024/05/16

Kad mus aplenktų rokiškėnų bėdos

Tebesitęsiant sausiems ir karštiems orams, ypač išaugo gaisrų, kylančių atvirose teritorijose (pievose, miškuose, durpynuose) skaičius. Miškininkai ir ugniagesiai dėl padidėjusio gaisrų pavojaus apeliuoja į žmonių sąmoningumą ir atsakingumą bei pabrėžia, kad negalima šiuo metu kūrenti laužų, deginti šiukšlių, nerekomenduoja lankytis miškuose.

Prašo elgtis atsakingai

Kupiškio r. priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos duomenimis, mūsų rajone šiemet kilo 70 gaisrų, vien per šį mėnesį – 15. Iš pastarųjų – devynis kartus pleškėjo žolė, keturis kartus degė sąvartynai, birželio 11 d. teko gesinti miško paklotę Terpeikių kaime (čia tik ugniagesių operatyvumo dėka pavyko išvengti miško gaisro). Pasak Kupiškio r. priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos valstybinės priešgaisrinės priežiūros inspekcijos vyresniojo inspektoriaus, vidaus tarnybos kapitono Raimondo Kurkulio, tikėtinos gaisrų atvirose vietose priežastys – neatsargus ir neatsakingas žmonių elgesys. Ugniai įsižiebti užtenka menkiausios kibirkštėlės, numestos neužgesintos nuorūkos. Manoma, kad būtent dėl pastarosios užsidegė ir miško paklotė Terpeikiuose. R. Kurkulis prašo žmonių nekūrenti laužų, nedeginti šiukšlių, nes, kai visur taip sausa, liepsnos liežuviai sėkmingai keliauja ir šiųmetine žole.

Sąvartynuose pagrindinė gaisro priežastis, pasak pašnekovo, – atvežtas pernykštis šienas. Neaišku, ar jis būna specialiai padegamas, ar užsidega dėl kitų priežasčių, tačiau nuo jo užsiplieskia ir pats sąvartynas. Ugniagesiai sausuoju periodu prašo nevežti šieno į sąvartyną, juolab jo nedeginti. Kadangi aplinkui sąvartynus vietos neretai durpingos, apaugusios krūmais, – reikia labai nedaug, kad kiltų tokia ekstremali situacija, kokia pastaruoju metu susiklosčiusi Rokiškio rajone, kur dega durpynas ir sutelktos didelės ugniagesių pajėgos iš kitų vietovių, net sraigtasparniai. Jau keletą dienų kaimynams talkina ir kupiškėnai – ten dirba vienas ekipažas.

Miškai lyg degtukai

Sinoptikai artimiausiu metu žymesnių orų permainų nežada, todėl labai tikėtina, kad gaisrų atvirose vietose pavojus didės. Keliolikoje šalies urėdijų vyrauja pats aukščiausias penktos klasės miškų gaisringumas. Ketvirtadienio popietės duomenimis, šią klasę miškų gaisringumas pasiekė Kupiškio miškų urėdijos Subačiaus girininkijoje. Šimonių ir Alizavos girininkijose vyrauja IV-V klasės, Kupiškio, Skapiškio girininkijose – IV klasės gaisringumas. Pasak VĮ Kupiškio miškų urėdijos miško naudojimo ir miškotvarkos inžinieriaus Virginijaus Stapulionio, jei per savaitgalį nepalis, urėdija kreipsis į Savivaldybės administraciją su prašymu, kad ji išleistų draudimą lankytis miškuose.

Priešgaisrinės miškų apsaugos, aplinkos apsaugos reikalavimų, priešgaisrinės saugos taisyklių pažeidimai gresia didžiulėmis baudomis. Reikėtų atkreipti dėmesį į tai, kad piniginių sankcijų gali sulaukti ne tik gaisrų sukėlėjai, bet ir tie, kurie priešgaisrinėms tarnyboms nepraneša apie pastebėtus degančius durpynus, žemės savininkai, naudotojai, pamatę savo žemėje žolės, ražienų ar nesugrėbtų šiaudų gaisrą ir nesiėmę priešgaisrinės saugos priemonių.

——-
Autorius: Jurgita ŽIUKAITĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video